Grave Lokaal

Graafs raadslid Peter Hendriks (VVD Grave) overleden.

Na een kort ziekbed is maandag Gravenaar Peter Hendriks overleden. Hendriks was in 1974 medeoprichter van de Graafse VVD, en was tot begin april fractievoorzitter van zijn partij. Daarnaast was hij voorzitter van stichting Graeft Voort.
Rob Bannink zou dinsdagavond geïnstalleerd worden als zijn tijdelijke vervanger. Dat wordt twee weken uitgesteld.

De beeëdiging van de nieuwe Graafse wethouders Adams en Daandels gaat wel door. Burgemeester Wilma Delissen en VVD-fractievoorzitter Harrie de Greef spreken voorafgaand een in memoriam uit.

Keerpunt 2010 condoleert de familie Hendriks met dit grote verlies en wenst de nabestaanden veel sterkte de komende tijd.

Bron: de website van de Gelderlander: www.degelderlander.nl/maasland

Een heer van stand, die wist wat hij niet wist

Een trotse liberaal, een rechtlijnig raadslid, bestuurder met een kwinkslag en een actieve Gravenaar. Maandag overleed Peter Hendriks. Hij werd 64 jaar.

Een heer. Een aimabele heer. Een eigenzinnige en flamboyante heer. Een heer van stand. Maar altijd was Peter Hendriks dat, volgens vriend en volgens vijand: een heer. Maandag overleed hij, 64 jaren jong, na een kort ziekbed. Hij laat een echtgenote, twee zoons, een kleinzoon en een kleindochter achter.

Veel Gravenaren zullen Peter Hendriks kennen. Als vooraanstaande VVD’er. Of als voorzitter van de Gemengde Zangvereniging in Grave. Want actief was hij wel in Grave (al was hij Nijmegenaar van geboorte). Voor tennisvereniging Thos. Voor voetbalclub Estria. En sinds kort voor Graeft Voort, de stichting achter het Graafs Museum in de Hampoort. Niet dat hij historicus was. Hij had Graves rijke geschiedenis lief, maar werd vooral geprezen om zijn organisatorische talent. Het kon wel wat professioneler, vond hij.

Maar ook weer niet té. Iemand de waarheid vertellen, dat deed hij liefst met een kwinkslag.

Hendriks was sinds 1972 lid van de VVD, en was twee jaar later medeoprichter van de Graafse VVD. Je kunt in de maatschappij toch niet langs de kant blijven staan?

De trotse liberaal was raadslid en fractieleider sinds 1998. Onder Hendriks was de VVD een stabiele partij: al verloren de liberalen landelijk, de Graafse VVD kreeg drie van de vijftien zetels.

Als marketingman wist Hendriks dat ook een politieke boodschap goed te verkopen valt. En dat deed hij. Zelfverzekerd, consequent. Met Peter Hendriks was er een heer aan het woord. Soms was dat met opzet een archaïsch woord, maar vaak in combinatie met jip-en-janneketaal. “Temeer daar wij de partij zijn geweest die altijd heeft gevraagd naar de voortgang. Wanneer gaan we nu eens stenen stapelen en beton spuiten”, zei hij eens over een bouwproject.

Ook politieke tegenstanders noemen hem een slim raadslid. Hij wist wat hij niet wist, en hield zich bij gebrek aan kennis stil. Want voor de onzinnige boodschap had hij geen genade. Zijn ergernis was dan niet te verbergen. Zijn standpunt ook niet. Want daar bleef hij bij. Dat kwam dan voor de ongelukkige in kwestie nog wel eens arrogant over. Maar, arrogant of niet: na het debat schudde hij de hand en hief hij het glas. Want dat doe je, als heer.

Bron: Frank Houtappels/de Gelderlander/in memoriam
Liberale grondlegger Graafse VVD Peter Hendriks overleden

                                                 Bron:  Deze foto is geplaatst in de Graafsche Courant
31 mei 2010

Vanmorgen op 31 mei 2010 is na een kort ziekbed Peter Hendriks overleden. Peter was VVD lid sinds 1972 en mede oprichter van de Graafse VVD in 1974. Vanaf 1998 was hij raadslid en fractievoorzitter.
Met Peter verliest Grave een gezichtsbepalende liberaal binnen de gemeentepolitiek.Peter was democraat in hart en nieren, en stond pal voor zijn mening. “De Graafse VVD moet betrouwbaar en voorspelbaar zijn” was zijn credo waarnaar hij elke dag handelde.

Niet iedereen was het altijd met hem eens, maar door zijn gedetailleerde dossierkennis, oprechte eerlijkheid maar ook prikkelende eigenzinnigheid, verdiende hij bij vriend en “vijand” groot respect.

Met Peter verliest de VVD en onze gemeente een groot Gravenaar.

Peter was een groot politicus, maar bovenal was hij echtgenoot van Bep, vader van Paul & Marloes, Peter & Femke en opa van Anouk en Teun.

Na zijn overlijden blijft een grote leegte. We wensen Bep, kinderen, familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Peter, we zullen je missen.

Bron: Graafse VVD via de website

Bericht op de gemeentelijke website.

Met verslagenheid namen wij kennis van het overlijden van raadslid, de heer P.F.G. (Peter) Hendriks

De heer Hendriks trad in 1998 toe tot de gemeenteraad van Grave als lid van de VVD. Diverse jaren was hij ook fractievoorzitter. Hij profileerde zich in zijn raadswerk als een pragmatisch politicus met hart voor de samenleving.
De heer Hendriks was 12 jaar raadslid. Hij stond net aan het begin van een nieuwe periode. Hij had er zin in. Het werd hem echter niet gegeven. Enige weken geleden kreeg hij bericht dat hij ziek was. Het plan was om het raadslidmaatschap tijdelijk neer te leggen. Het liep anders. Een ziekenhuisopname volgde en vrij snel, op te jonge leeftijd, overleed hij.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid bleek niet alleen in zijn werk als raadslid. Ook had hij een veelzijdige en warme belangstelling op allerlei gebied, hetgeen bleek uit vrijwilligerswerk voor o.a. de Gemengde Zangvereniging Grave, Graeft Voort en sportvereniging Estria.

Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ook familieleden en vrienden wensen wij veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Gemeenteraad, Grave

College van burgemeester en wethouders, Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *