Googlen in partijprogramma’s

 Google Nederland lanceert vandaag een zoekmachine met het oog op de komende verkiezingen. Deze speciale zoekmachine helpt de kiezer zijn weg te vinden in de partijprogramma’s. Anders dan bijvoorbeeld de Kieswijzer geeft de ’politieke Google’ uitsluitend de feitelijke inhoud van de verkiezingsprogramma’s weer. In plaats van een keuze te doen is de informatie volledig, terwijl hier geen interpretatie aan wordt gegeven.

Vergelijk alle Partijprogramma’s Snel met Google’s Zoektechnologie

www.google.nl/verkiezingen2010

Volgens Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland, kan de geïnteresseerde kiezer er zo gemakkelijk achter komen hoe een bepaalde partij over bijvoorbeeld het fileprobleem denkt. „Men kan op deze manier veel tijd besparen. Want mede door het bestaan van meerdere versies van een partijprogramma is dat niet altijd even gemakkelijk.” aldus Van der Feltz die een grote behoefte aan informatie over dit onderwerp constateert.

Via Insights for Search valt ook te analyseren waar mensen naar zoeken. Gisteren steeg de vraag naar de politieke standpunten over de economische onderwerpen, terwijl eerder deze week het onderwijs centraal stond. Bij de politici staan Job Cohen en Geert Wilders qua zoektermen met stip genoteerd.

Samen met de NOS biedt Google mensen de mogelijkheid YouTube-filmpjes te uploaden met vragen over de verkiezingen. Vervolgens kan worden gestemd op de video’s. De beste filmpjes komen op 8 juni tijdens het grote lijsttrekkersdebat aan de orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: