De Graafsche Courant bericht: nieuwe wethouders en dreigend parkeerinfarct!

Klankbordgroep wil nu oplossing parkeerinfarct

Door Koen Wieriks / de Graafsche Courant

 Een structurele oplossing voor het parkeerprobleem op korte termijn. Dat is wat de Klankbordgroep Parkeren Binnenstad 2010 wil. Met grote bouwprojecten in het vooruitzicht dreigt er een acuut parkeerinfarct in de Graafse binnenstad.

Om de parkeerproblematiek te evalueren werd begin maart de Klankbordgroep Parkeren Binnenstad 2010 in het leven geroepen. De gemeente gaf opdracht om drie mogelijke langparkeerlocaties te bespreken. Voormalig wethouder Leo de Vreede is zelf woonachtig in de binnenstad. Ook hij maakt deel uit van de klankbordgroep. Hij en de overige klankbordleden reageerden verontwaardigd op de aanzet van het college. “We kregen opdracht om de uitwerking van drie mogelijke langparkeerterreinen te evalueren. Het ging om de Jan van Cuijkdijk, het Visio-terrein en de Elftweg. Dat verraste ons. Dit zijn namelijk oplossingen voor de lange termijn. De problemen steken echter al veel sneller de kop op. Een concreet voorbeeld is het Hart van Grave. Wanneer de bouw start, verdwijnen er op het Hofplein een aantal parkeerplaatsen. Je kunt het langparkeren en het parkeerbeleid in de binnenstad niet los van elkaar zien. Ze sturen ons 100 meter op pad maar we moeten vervolgens een marathon lopen.”

Naast een snelle oplossing wenst de klankbordgroep ook meer betrokkenheid bij de besluitvorming. De Vreede verklaart: “We realiseren ons dondersgoed dat we nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Het is nu eenmaal niet leuk als er vlak voor je huis een parkeerplek gerealiseerd wordt. Daarom vinden we het van belang dat we goed op de hoogte blijven van de besluiten van het college. Om draagvlak te krijgen voor de ingrijpende maatregelen is een goed contact met de betrokkenen noodzakelijk. Vooroverleg met de klankbordgroep kan dat proces versoepelen.” De klankbordgroep bestaat onder andere uit verschillende wijkraden, Graveon en grotere ondernemers als Robert van Kessel (Scheepswerf Grave) en Huub Linders (Van der Horst Ontwikkelingsgroep).

Gerard Adams ziet kansen in het ontwikkelen van de Maaskade.

‘We maken af waar we mee begonnen zijn’

Door Koen Wieriks / de Graafsche Courant

Met Gerard Adams (49) heeft Grave een nieuwe man op de post Financiën. De geboren Meppelaar belandde in 2008 als VVD-wethouder in het Valkenswaardse pluche. In Grave staat hij voor een nieuwe uitdaging in zijn prille politieke loopbaan.

Nadat Adams Economie studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen belandde hij in 1993 in Valkenswaard. Binnen het bedrijfsleven deed hij ervaring op als interim-manager. Ook was hij actief als zelfstandig adviseur en werkte hij voor Philips. Adams omschrijft zichzelf als een liefhebber van gemeentepolitiek. Toch was de keuze voor een plek binnen het college min of meer onbewust. Adams licht toe: “Eigenlijk hield ik nooit rekening met een carrière in de politiek. Dat ontstond per toeval. Twee jaar geleden viel het college in Valkenzwaard. Er werd toen bewust gezocht naar wethouders van buiten de politiek. De keuze viel op mij. In het bedrijfsleven draait alles om het maken van snelle beslissingen. Ook is er sprake van een hiërarchische structuur. In de politiek werkt dat toch net even anders. Ik maak liever keuzes op basis van kwaliteit. Het afwegen van verschillende belangen vind ik een boeiend aspect. Dat heeft me ook gesterkt om na het zetelverlies door te gaan in de politiek.”

Toen Adams van de Graafse sollicitatieprocedure hoorde, besloot hij zich meteen aan te melden. De gesprekken met de coalitie verliepen volgens hem in een goede sfeer. “Er is in Grave een hele waslijst aan onvoltooide projecten. Wisseveld is daar hét voorbeeld van. We gaan er voor kiezen die eerst af te maken. Dat is een filosofie die in deze krappe tijden helemaal tot zijn recht komt. Het is nu niet verstandig om nieuwe projecten te ontwikkelen. Ook wil ik het subsidiebeleid kritisch tegen het licht houden. Als het aan mij ligt, moeten we ook kijken naar prestaties.”

De grootste uitdaging ziet Adams echter in het oplossen van de Scheepswerf-problematiek. “In dit vraagstuk komen economie, toerisme en recreatie samen. Je hebt met veel partijen te maken. Dat maakt het lastig. Misschien moeten we zelfs bij het ministerie van Economische Zaken aankloppen. Mogelijk dat we met subsidies ver kunnen komen. Hoe dan ook: er moet een oplossing komen.”

Voor zijn kandidaatstelling was Adams nog niet bekend met Grave. Een uitje met vrouw en kinderen bracht verheldering. “Ik denk dat ik niet lang nodig heb om hier te wennen. Het centrum straalt gezelligheid en authenticiteit uit. Ook mijn gezin ziet het helemaal zitten.

Als wethouder heb je een verhuisplicht. Niet meer dan logisch. Ik streef er naar om in mijn eerste jaar al in Grave te komen wonen.”


Partij: VVD

Huwelijke status: Gehuwd, twee zonen.

Politieke loopbaan: 2 jaar wethouder Financiën (Valkenswaard)

Vrije tijd: golfen, bespelen van saxofoon, lidmaatschap Kiwanis, en groot carnavalsliefhebber.

Daandels wil dat Grave haar reputatie als zorgstad meer gaat uitdragen.

‘Ik ben graag onder de mensen’

Door Koen Wieriks / Graafsche Courant

Van politiek folderaar tot wethouder. De politiek zit bij Eric Daandels (44) in de genen. De voormalig varkenshouder was acht jaar lang wethouder in Bernheze. Vanaf 1 juni bekleedt hij in Grave zijn favoriete portefeuille Ruimtelijke Ordening.

Eric Daandels werd geboren in Veghel maar groeide op onder de rook van de Abdij van Berne. 

Zijn ouders hadden er een agrarisch bedrijf. Zijn peetoom Gerard Daandels was in het verleden burgemeester in de gemeente Mill en St. Hubert. Nu is hij dat in Deurne. Het was Gerard die zijn neef aanspoorde tot een carrière in de politiek. Daandels vertelt: “Al vrij snel werd ik lid van de jeugdafdeling van het CDA. Dan mocht ik de straat op om folders uit de delen. Geweldig vond ik dat. Langzaam maar zeker rolde ik er in. Als je echt iets wil veranderen dan moet je er zelf bij betrokken zijn. Dat besef kwam al vrij snel. In 2002 werd ik wethouder in Bernheze. Dat ben ik gebleven tot de laatste verkiezingen.”

Ondanks een meerderheid van zes zetels werd het CDA in Bernheze buiten de coalitie gehouden. Daarmee zag Daandels een derde bestuursperiode in rook opgaan. “Het blijft nog steeds een raadsel. Wanneer er onenigheid is tussen coalitiepartijen kan ik dat begrijpen. Dit was geenszins het geval. Blijkbaar zijn er voor de verkiezingen afspraken gemaakt. Ik ben nog steeds stomverbaasd. En met mij nog velen. Maar ja, dat is politiek. Toch wist ik dat ik nog niet uitbestuurd was. Daarvoor houd ik teveel van dit vak.”

Vlak voor het verstrijken van de deadline schreef Daandels zich in voor de Graafse sollicitatieronde. Met succes. Daandels hierover: “Gelukkig was ik nog net op tijd. Het is niet voor niets geweest. Het conceptcoalitieakkoord sprak me meteen aan. Uiteraard komen dan ook de pijndossiers Wisseveld en Scheepswerf voorbij. Ook het parkeerbeleid in de binnenstad is momenteel een hot item. Ik denk alleen in kansen en uitdagingen. Grave is van oudsher een zorgstad. Als het aan mij ligt, profileren we ons de komende jaren nadrukkelijker op dat gebied.”

Toegankelijkheid is een begrip dat bij Daandels hoog in het vaandel staat. Dat is ook de manier waarop hij zich de komende jaren wil profileren. “Ik vind het erg belangrijk om onder de mensen te zijn. Je bent immers een soort volksvertegenwoordiger. De Gravenaren zullen me dan ook veel zien. Ik krijg meteen mijn vuurdoop met het Smartlappenfestival en het Waterfestijn. Voorlopig zal ik me nog niet in Grave vestigen. Ik heb jonge schoolgaande kinderen die ik niet uit hun bekende omgeving weg wil halen. Dat wordt dus veel op en neer rijden. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.”

Partij: CDA

Huwelijke status: Gehuwd, twee zonen, een dochter.

Politieke loopbaan: 8 jaar wethouder Ruimtelijke Ordening (Bernheze)

Vrije tijd: tennissen, tuinieren, voetbal en wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: