Grave Lokaal

Zonnig nieuws uit stadhuis Grave: Oplossing Litjens nabij.

Conflict: Gemeenteraad Grave moet bestemmingsplan aanpassen. Conflict tussen Escharense ondernemer en de gemeente Grave over schuur en stenen loopt al jaren. De bedoeling is dat schuur en stenen van Litjens van de ene naar de andere kant van de weg gaan. De oplossing van het conflict tussen de Escharense ondernemer Litjens en de gemeente Grave is na jaren procederen nabij. Als de gemeenteraad een voorstel van burgemeester en wethouders overneemt en het bestemmingsplan aanpast, is het probleem volgens Harry Opsteegh en Ben Litjens opgelost. Het conflict gaat over de verhuur- en handelsmaatschappij van Litjens aan de Graafschedijk in Escharen. Het bedrijf is gevestigd aan de zuidkant van de weg, maar aan de noordkant van de weg staat een schuur en staan stenen opgestapeld. Die staan daar tegen de wens van de gemeente.
Dat heeft te maken met de bestemming van de grond, die detailhandel op die plek niet toestaat. Maar het heeft ook te maken met verkeersveiligheid: de stenen staan vlak naast de weg. Tegelijk wilde Litjens een schuur op zijn terrein aan de zuidkant van de weg bouwen. Maar dat mocht niet, omdat dat uitbreiding zou zijn. Volgens het voorstel gaan de schuur en de stapels stenen aan de noordkant van de weg nu naar de zuidkant van de weg. Litjens mag daar dan ook de gewenste schuur terugbouwen: de gemeente staat er detailhandel toe.
Aan de noordkant van de weg moet dan natuur terugkomen op de plek waar al die jaren stapels stenen stonden. het voorstel is een van de laatste daden van scheidend wethouder Opsteegh. “Dit speelt al zo lang. In 1972 is het begonnen. Hoe we dit hebben opgelost? Heel simpel. Volgens de GBCV-methode. Het dossier is bij ons al achtien ordners breed, we hebben beide veel kosten voor onder meer advocaten gemaakt. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Dat besef is bij beide partijen doorgedrongen. We zijn gewoon eens om de tafel gaan zitten. Zonder juridisch gedoe.” De raad praat dinsdag 13 april over het voorstel.
Bron: Frank Houtappels/de Gelderlander.
P.S. Vanavond praat de fractie in een openbaar fractieoverleg, na 21.00 uur in het stadhuis, over o.a. deze al veel te lang slepende kwestie die door vice-voorzitter van Graveon Jacques Leurs als CDA raadslid aangekaart is bij  CDA wethouder Harry Opsteegh. Jan Litjens uit Oosterbeek zal tijdens de voorbereidende vergadering gebruik maken van het spreekrecht en de visie van de gebroeders op deze zaak geven. Bij KEERPUNT 2010 zal mr. Ton van Elk de Freese uit Cuijk als gast van de raad aanschuiven en ingaan op de talrijke juridische aspecten van deze unieke zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *