Grave Lokaal

Vragen aan het college: informatie voor coalitieonderhandelaars.

1. Herstructurering verouderde bedrijventerreinen

In het totaal is 2700 hectare bedrijventerrein in Brabant verouderd. Dat blijkt uit het concept-programma voor de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. Het programma wordt door GS naar de Brabantse gemeenten en de ministers van VROM en EZ gezonden. Ook wordt het programma aan de statencommissies voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid gezonden. De provincie krijgt €20 miljoen van het Rijk voor de aanpak van verouderde bedrijventerreinen en zal daarover afspraken met de gemeenten maken in regionale planningsoverleggen. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschaij voert de regeling uit.

3. Statenvragen over Idop’s

Gemeenten zijn voldoende geïnformeerd over de voorwaarden om subsidie te verkrijgen voor een Integraal DorpsOntwikkelingsPlan. Dat antwoorden GS op vragen van Christen-Unie SGP over de Idops’. Een van de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen, is het hebben van een actueel bestemmingsplan buitengebied. Ook over de toekomstige subsidies zijn vragen gesteld, aangezien het beschikbare budget nagenoeg gebruikt is. Christen-Unie/SGP wil weten op welke wijze de provincie verder nog bijdraagt aan Idop’s. GS melden dat gemeenten in dat geval kunnen rekenen op een inhoudelijke ondersteuning van diverse partijen binnen de provincie.
stand van zaken mbt de IDOP’s

CDA stelt ook vragen over IDOP´S

Al eerder hebben de PvdA en de Christen Unie/SGP vragen gesteld over de IDOP’s. Ook ons bereiken wekelijks berichten van gemeenten die een verzoek richten tot de Provincie om geld voor de uitvoering van IDOP’s.

Verschillende gemeenten, waaronder Woudrichem en Aalburg, hebben ons reeds laten weten vernomen te hebben dat de beschikbare middelen voor Idop’s bij de provincie niet meer toereikend zijn om de huidige en toekomstige aanvragen nog te honoreren. Met het droogvallen van de subsidie kunnen de plannen niet worden uitgevoerd. Deze gemeenten zijn buitengewoon teleurgesteld in de provincie vanwege de verwachtingen die zijn gewekt en die niet meer kunnen worden waargemaakt.

Gelet op het voorgaande heeft de CDA fractie de volgende vragen:

Bent u bekend met deze signalen vanuit gemeenten?

Klopt het signaal vanuit gemeenten dat de beschikbare middelen voor Idop’s bij de provincie niet meer toereikend zijn?

Zijn gemeenten hier pro-actief over geinformeerd? Indien ja, op welke wijze? Indien nee, waarom niet?

Zijn er verwachtingen gewekt bij gemeenten die al wel hun voorbereidingen gefinancierd hebben gekregen maar niet meer voor de uitvoering van de plannen in aanmerking komen?

Kunt u ons inzicht geven in het aantal aanvragen dat nog in behandeling is c.q in de pijplijn zit? Hoe wordt met deze aanvragen omgegaan nu de middelen (bijna) op zijn?

Kunt u ons inzicht geven in het (te verwachten) maatschappelijke effect van de gehonoreerde Idop’s?

Heeft de bijdrage van de Provincie ook voldoende andere partners weten te betrekken bij de uitvoering?

Namens CDA Statenfractie,

Vragen van KEERPUNT 2010:

Onderneemt het college actie n.a.v. deze besluiten? Graag zo snel mogelijk een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *