Grave Lokaal

Verkiezingsdag in beelden van mistig Grave, bedankborden plaatsen, busjes bestickeren, stembureau´s, Gassels klein verdriet, bomen verplaatsen, bedankborden weg, aangifte diefstal bij de politie, en stemmen tellen.

Enerverende dag met dieptepunten en hoogtepunten
Start bouw plan Hart van Grave met verplaatsen van platanen.
Corine en Geert wachten op tussenoplossing van de Gemeente Grave -Keerpunt 2010 dient raadsvragen in!!!
´s Morgens zijn er 7 borden geplaatst om de kiezers te bedanken en rond 13.35 uur, terwijl ik koffie dronk in de Esterade en foto´s maakte zijn de eerste borden `verduisterd`. Na onderzoek bleken er 7 verdwenen te zijn. Na overleg met voorzitter van Keerpunt 2010 mr. Ton van Elk de Freese uit Cuijk werd digitaal aangifte gedaan van vermissing roerende zaken bij de politie. Mondelinge aangifte kon pas over een week!!!  En wegens `parkeren` op een groenstrook bij de Viersprong werd er een bon uitgeschreven van 66 euro. De foto´s laten duidelijk zien dat er vaak geparkeerd wordt. een typisch geval van “Geuzen pesten“.
Maar eind goed al goed.
Het zetelaantal werd verdubbeld van 1 naar 2. Naast Jacques Leurs keert Nel Schuts nu ook terug in de gemeenteraad dankzij een mooi succes in Velp waar ze de andere Velpse kandidaten ver achter zich liet.
Nel werd aangenaam verrast door haar drie dochters die speciaal naar het Stadhuis waren gekomen vanuit diverse plaatsen in Nederland. Voorzitter Ton van Elk kwam ons een hart onder de riem steken en meldde om half twee ´s nachts dat er in Cuijk een aardverschuiving plaats heeft gevonden. Na vele jaren oppositie gloort er weer een coalitiepost voor PLC.  Jarenlang oppositie voeren wordt ook in Cuijk beloond.
 In Grave vindt er o.l.v. de lijsttrekker van VPGrave a.s. dinsdag het eerste overleg plaats. Het is een ongeschreven wet dat de partij met het grootste aantal uitgbrachte stemmen mag gaan informeren en formeren. Keerpunt 2010 gaat voorstellen om informateur, oud wethouder Leo de Vreede, eventueel bijgestaan door good old Jan de Rijk, verkiezingsprogramma´s te laten vergelijken. Overeenkomsten en verschillen moeten inzichtelijk gemaakt worden. Daarna moet er verder overlegd en gekozen worden uit een lijstje van bewame wethouders. De lijsttrekker van de VVD, de heer Peter Hendriks, omarmde in het Soosdebat deze aanpak van Leo de Vreede opgetekend op zijn weblog ..Mevrouw de voorzitter.

Het kleine campagneteam van Keerpunt 2010 heeft sinds de oprichting begin december enorm veel werk verzet en Graafse ondernemers zoals Litjens B.V., drukkerij Kamoen en de Graafsche Courant hebben ons prima ondersteund met hand/ en spandiensten, drukwerk en redactionele artikelen en advertenties. Ook de Stadskrant en de Gelderlander informeerde U via artikelen en advertenties.

Tenslotte.


Alex met zijn pen, Quirijn met zijn creatieve ontwerpen, Adele met haar optimisme en lach, Willy met zijn laptop, Nel met haar lessen uit het verleden, Ben met zijn werklust en voorbeeld van zaken aanpakken, Ton en Wil met hun ervaring in politiek Cuijk, Koen, Stephanie, Maarten, Yvette en vooral Jeannette zorgden er voor dat het glas dat halfleeg was half vol en weer vol werd. Velen anderen staken ons een hart onder de riem door lid te worden, emails te sturen en suggesties te doen.


Regelmatig heb ik jullie geduld enorm op de proef gesteld.


Bedankt voor de steun van jullie en ook de lieve reacties vandaag van velen.

Honderden kiezers in heel Grave zagen dat het goed was en gaven ons kleine team hun rode stem. Jacques kreeg 352 stemmen en Nel 121. Andere cijfers waren vanmiddag nog niet bekend. Zie de Graafse website. http://www.grave.nl/ Allen bedankt. We blijven voor U klaar staan in goede tijden en slechte tijden.



De Graafse Lokalo´s moeten hun krachten maar gaan bundelen in het belang van onze inwoners, ondernemers enz. die soms steun nodig hebben. LPG, VPGrave en Keerpunt 2010 hebben allen hun hart op de goede plaats en staan dicht bij de bewoners en bedrijven van Grave.

Als slot van onze campagne gaan we volgende week vrijdagavond met zijn allen eten bij Joke de Foeks. Allen die de uitslag goed voorspeld hebben tijdens Raad je Raad op de weekmarkt schuiven aan. 

De Gelukkigen zijn Anja Henisch, Piet Vollenberg, Henk van Halen, W. Maas, Ben Lubbers en Chris van Eeerd.

Ik neem nog nader kontakt op met de prijswinnaars.

A.s. dinsdag nemen we afscheid van 7 collega´s!!!

Foto´s van deze dag in het Fotoarchief.

VPGrave de grootste partij, maar heeft nog niet gewonnen

Hoewel de nieuwe progressieve partij VPGrave de meeste stemmen heeft gekregen, heeft geen partij in Grave de verkiezingen écht gewonnen.

Zowel VPGrave als de drie partijen die het nu voor het zeggen hebben (VVD, CDA, LPG), krijgen in de nieuwe raadsperiode elk drie van de vijftien zetels. De coalitie behoudt daarmee de meerderheid.

Naast VPGrave (de samenwerking van D66, GroenLinks, PvdA en SP) zijn ook Keerpunt 2010 en Trots op Nederland nieuwkomers in de Graafse raad. Keerpunt 2010 (de partij van ex-CDA’er Jacques Leurs) krijgt twee zetels, TON één. Even leek het er woensdagavond op dat VPGrave naast de meeste stemmen (1294) ook de meeste zetels zou behalen. Maar na het verdelen van de restzetels eindigde de partij naast de regeringspartijen.

Lijsttrekker Jacques van Geest van Graves grootste partij VPGrave wil het voortouw nemen in de onderhandelingen met andere partijen voor een coalitie. “Maar we zijn bescheiden.” VPGrave kreeg in Grave de meeste stemmen, maar krijgt uiteindelijk evenveel zetels als de huidige regeringspartijen VVD, CDA en LPG: drie. “We zijn de grootste, maar ik ben verdrietig dat we net die vierde zetel hebben gemist”, zegt Van Geest. “We hebben de snelste tijd, maar krijgen toch brons”, zegt kandidaat-raadslid Léon Kamps. Dinsdag is volgens Van Geest het eerste contact tussen de lijsttrekkers over de vorming van een coalitie.

Trots op Nederland is blij met haar debuut in de Graafse raad, maar had op meer gehoopt. “Dat Keerpunt 2010 met die restzetel gaat lopen, is zuur”, zegt TON’s nummer twee Frans Smulders. Keerpunt 2010 kreeg uiteindelijk twee van de vijftien zetels, TON is met één zetel Graves kleinste partij. “Terwijl wij een campagne op de inhoud hebben gevoerd. Keerpunt 2010 mikte meer op de emotie. Blijkbaar slaat dat meer aan”, zegt Smulders. TON zal in de raad vertegenwoordigd worden door lijsttrekker Theo Reijnen.

De Gelderlander website is de bron.

Tenslotte wensen we  burgemeester Wilma Delissen een spoedig herstel toe van haar dubbele longontsteking!! De presentatie van de uitslagen was prima georganiseerd en in goede handen van Jos Roelofs, Henk Ruijs en anderen. Ook het tellen enz. was prima geregeld maar was vooral nostalgie met in Escharen een stembus van voor de herindeling van Escharen bij Grave in 1942. En in Gassel een plastic vat waar je zo met de deksel aan de loop kon gaan. Gelukkig werd er koffie en thee aangevoerd met zelfs gebak!!

Het beheerdersechtpaar, dat nu werkloos was, heeft er enorm veel zin in. Veel succes. We komen nog eens langs!!

En dan Leo nog

woensdag 3 maart 2010



uitslag verkiezingen eerste reactie


Voor een waarnemer is dit een prachtige uitslag. Met collegevorming kan het nog alle kanten op. Je kunt 5 blokken van 3 zien. VVD, CDA,LPG en VPGrave ieder met 3 zetels en als vijfde Trots oN met Keerpunt 2010 ook met 3. Alle reden dus om eerst naar en brede samenwerking te kijken. Daarnaast zijn er liefst 10 combinaties van 3 blokjes mogelijk. Daarbij zou Trots oN zelfs nog niet mee hoeven doen. Er zijn er wel altijd 3 nodig. Getalsmatig is niemand zeker en ook niemand kansloos.

Het zou mij niet verbazen als dit weekend wel duidelijk wordt welke kant het op gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *