Grave Lokaal

Ook seksueel misbruik op blindeninstituut St.Henricus in Grave.

Ook in blindeninstituut Sint Henricus in Grave zijn in de jaren zestig blinde en slechtziende kinderen langdurig seksueel misbruikt. Dat deden zes leden van de Fraters van Tilburg. Het misbruik was op het blindeninstituut in Grave intern bekend, maar ging de doofpot in. Dit blijkt uit het onderzoek dat NRC Handelsblad en de Wereldomroep deden naar misbruik in katholieke internaten, seminaries en scholen.

Oud-leerlingen

Vier oud-leerlingen van Sint Henricus in Grave hebben inmiddels melding gemaakt van misbruik. De Fraters van Tilburg willen nog niet reageren op deze beschuldigingen en het onderzoek van de commissie Deetman afwachten.

Het blindeninstituut is de derde instelling waar in korte tijd een dergelijk schandaal aan het licht komt. Eerder kwamen Huize Don Rua in ‘s-Heerenberg en pensionaat Eikenburg in Eindhoven in opspraak.

In het blindeninstituut Sint Henricus in Grave zijn in de jaren zestig blinde en slechtziende kinderen jarenlang seksueel misbruikt door katholieke fraters, blijkt uit onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad.

Intern was het misbruik bekend maar het werd in de doofpot gestopt. Er gebeurde in 1985 niets met een melding. Vier oud- leerlingen zeggen vanaf hun zesde jaar te zijn misbruikt door zes leden van de Fraters van Tilburg, die het instituut in Noord-Brabant leidden.

De leider van de Fraters van Tilburg noemt in een reactie het seksueel misbruik ” misdadig”.

Bron NRC en Omroep Brabant

‘Misbruik door fraters blindeninternaat Grave’

Ook op het blindeninstituut van Grave zijn volgens verklaringen van oud-leerlingen in het verleden kinderen misbruikt door katholieke geestelijken. ANP

In het blindeninstituut Sint Henricus in het Brabantse Grave zijn in de jaren zestig blinde en slechtziende kinderen naar eigen zeggen ‘langdurig’ misbruikt door rooms-katholieke broeders. Het misbruik was bekend bij de instelling, maar zou destijds in de doofpot zijn gestopt.

Vier oud-leerlingen van het blindeninstituut zeggen onafhankelijk van elkaar dat ze vanaf hun zesde zijn misbruikt door zes leden van de Fraters van Tilburg.

Het generaal en provinciaal bestuur van de Fraters van Tilburg laten in een verklaring weten niet op de meldingen over misbruik binnen het blindeninstituut in Grave te willen reageren. De congregatie wacht, aldus frater Jan Koppens, de bevindingen van de onderzoekscommissie geleid door oud-minister Wim Deetman af. „Maar als er mensen zijn die hun verhaal kwijt willen, dan staan wij daarvoor open”, zegt Koppens.

Het blindeninstituut Sint Henricus is medio jaren zestig van Grave naar Nijmegen verhuisd. Het was indertijd een jongensinternaat.

Een oud-leerling, die in de jaren zeventig op Sint Henricus zat, verklaart dat „het gonsde van de geruchten over fraters, die hun handen niet thuis konden houden. Het is een oud verhaal dat nieuw leven wordt ingeblazen”, aldus de oud-leerling. Hijzelf heeft nimmer met seksueel misbruik door docenten te maken gehad.

Visio Onderwijs Grave, voortzetting van het blindeninstuut, zegt deze historie van de opleiding niet te kennen.

Het meldpunt Hulp en Recht van de rk.-kerk wil bevestigen noch ontkennen dat er meldingen over Sint Henricus binnen zijn gekomen. Dit instituut heeft al bijna 1100 verhalen over misbruik binnen internaten ontvangen.

De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *