CDA, LPG en VVD in Grave eens over coalitie.

Graafse coalitie wil wethouders van buiten.     

Wie wethouder wil worden in Grave, kan daarvoor solliciteren. VVD, CDA en LPG vormen ook de komende vier jaar een coalitie in Grave, en stellen een open sollicitatieprocedure in voor de wethoudersposten. Dat hebben ze zondag besloten.

De partijen schuiven dus niet hun eigen kandidaten naar voren. De zittende wethouders Hans Bos (VVD) en Harry Opsteegh keren dus niet terug op het pluche. Of er plek is voor twee of drie wethouders, is nog niet bekend. Door te zoeken naar “wethouders van buiten” willen de partijen “het dualisme meer gestalte geven”. Bij dualisme ( ingevoerd in 2002) is het de bedoeling dat de gemeenteraad zich onafhankelijker opstelt van burgemeester en wethouders. “Er is meer talent in den lande dan onze kandidaten alleen”, zegt LPG-fractievoorzitter Anja Henisch. “Van welke partij de nieuwe wethouders zijn, is niet belangrijk. Het kan zelfs de SP zijn.”

Hans Bos ziet de komst van nieuwe wethouders wel zitten. Al had hij zich na acht jaar aangeboden voor nog een periode als wethouder. “Nieuwe mensen zijn niet belast met het verleden en kunnen best eens tot heel creatieve oplossingen komen.” Bos keert terug als raadslid.

Harry Opsteegh niet. Hij houdt er rekening mee dat zijn carriere in de Graafse politiek erop zit. Of hij solliciteert, weet hij nog niet. “Ja, het is jammer. Maar de democratie beslist. Niet ik.” Toen de LPG ruim een jaar geleden de PVDA verving in de Graafse coalitie, werd er al een open sollicitatieprocedure gestart voor een opvolger voor Jacques van Geest. Er waren zeven kandidaten, maar een derde wethouder werd niet aangesteld. Wanneer de nieuwe wethouders er moeten zitten, is niet bekend.

VVD, CDA en LPG willen ook de komende vier jaar Grave besturen. Maar dat doen ze dan wel met nieuwe wethouders, die dan van iedere partij kunnen zijn. Er komt een open sollicitiatieprocedure.

Bron: de Gelderlander

Eerste reactie van keerpunt 2010 op dit opmerkelijk besluit.

1. In het persbericht werd al aangegeven dat er nu een kwaliteitsimpuls aan het bestuur gegeven kan worden. Met andere woorden men was zelf ook niet tevreden over de eigen wethouders Bos en Opsteegh. Opmerkelijk is wel dat Anja Henisch zelfs een SP wethouder accepteert. Haar collega-onderhandelaars van VVD en CDA huize zullen haar wel weer terugfluiten en hun veto daarover uitspreken.

2. Een van de doelstellingen van Keerpunt 2010 om andere wethouders in het college te krijgen is nu dus alsnog mogelijk.

3. Jammer genoeg offert het CDA haar eigen wethouder op in plaats van een coalitie linksom mogelijk te maken met VPGrave, LPG en Keerpunt 2010 en wél met eigen mensen die Hart en Ziel voor Grave hebben.

4. Uit uitlatingen van Ben Peters van het CDA zojuist bij Omroep Brabant blijkt dat het CDA deze procedure niet direct wilde. Het voorstel van de open procedure kwam omdat er drie kandidaten waren voor Ruimte en Wonen. LPG en VVD stelden toen voor toen maar voor wethouders van buiten te kiezen. En het CDA had weer slappe knieën en gaf weer toe. “Het zal heel moeilijk zijn om de juiste mensen te krijgen”: Ben Peters via Omroep Brabant

5. Grave verdient mensen die Grave zelf kunnen besturen. Nu blijkt dat men in eigen kring geen capabele mensen in huis heeft doet men deze noodgreep. Deze wethouders staan verder van de raad af en communicatie zal nog lastiger worden. Ook sneuvelen ze veel eerder dan eigen mensen.

6. Het is een zwaktebod vreemde mensen in te huren!! Ook is het machtsmisbruik omdat er andere coalitiemogelijkheden waren met een breed gedragen coalitie en eigen bekwame mensen.

7. Deze move gaat veel geld kosten omdat Bos 6 jaar een uitkering kan claimen en Opsteegh kan 2 jaar een uitkering claimen die ook op de begroting van Grave rust.

P.S. Omroep Brabant doet als “rampenzender” goed zijn werk en interviewt CDA fractie-voorzitter Ben Peters. Hans Janssen bereidde zich goed voor via de Gelderlander, deze site en nadere informatie van collega-raadsleden.

CDA, LPG en VVD in Grave eens over coalitie.Zondagmorgen 21 maart, zijn de beoogde coalitiepartijen in de gemeente Grave het eens geworden over de nieuw te vormen coalitie voor de komende raadsperiode.

De coalitie die partijen op het oog hebben doet recht aan de uitkomst van de informatieronde en de verkiezingsuitslag. ‘Het is ook een logische coalitie, omdat de drie partijen programmatisch de grootste overeenkomst hebben. Dit biedt mogelijkheden om een solide coalitieakkoord te bouwen voor de komende vier jaar’. Aldus de woordvoerders.

‘Een stevig coalitieakkoord is noodzakelijk omdat gemeenten in Nederland voor grote opgaven staan’.

Mede om het dualisme verder gestalte te geven hebben CDA, LPG en VVD gekozen voor externe wethouders. Hiertoe wordt een sollicitatieprocedure, in onderling overleg, gestart.

Met de moeilijke jaren voor de boeg, waarin een groot aantal belangrijke beslissingen genomen zullen moeten worden, hopen de partijen hierdoor ook een kwaliteitsimpuls te kunnen geven aan het bestuur van de gemeente.

Bron: Peter Hendriks

Eén gedachte over “CDA, LPG en VVD in Grave eens over coalitie.

  • 21 maart 2010 om 16:16
    Permalink

    Als deze coalitie echt meer werk wil maken van het dualisme dan laten ze ook de andere partijen in de gemeenteraad deel uitmaken van de sollicitatiecommissie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: