Grave Lokaal

Reeks pleidooi wordt gesteund door Keerpunt 2010. Aanleg fietspad Maasdijk tussen Overlangel en Grave.

Geachte raadsleden van Oss, Landerd en Grave,

Naar aanleiding van de op handen zijnde dijkverbetering ter hoogte van Keent, vragen wij Uw aandacht voor het volgende:

Het Waterschap wil het dijktraject tussen Overlangel en Grave verbeteren. De werkzaamheden zijn gericht op het veiliger maken van de Maasdijk ter voorkoming van overstromingen en wateroverlast door kwel.

De dijk rond Keent behoort tot het grondgebied van de gemeenten Oss, Landerd en Grave. De werkzaamheden aan de dijk worden uitgevoerd door het Waterschap. Verder is de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in Keent een Maasarm aan het aanleggen in het kader van de realisatie van het natuurgebied aldaar. Het waterschap en de dienst hebben hun werkzaamheden afgestemd.

Komende maanden vindt een deel van die werkzaamheden plaats, met name daar waar het gaat om de beveiliging tegen het water.

Tot nog toe heeft eerst de gemeente Oss zich op haar grondgebied bezig gehouden met de verzorging van een 60 km gedeelte, waarna de gemeente Grave het afgelopen najaar haar eigen stukje heeft verbeterd. Dit voorjaar gaat de gemeente Landerd zich bezig houden met haar eigen strook van ongeveer 1800 meter.

Op dit moment geldt op de Maasdijk na elke 2 kilometer een ander snelheid, voorwaar een zeer ongewenste situatie die voorkomen had kunnen worden. Navraag bij de gemeenten heeft ons geleerd dat geen der organisaties het nodig heeft gevonden met anderen te overleggen over een eventuele samenwerking. Een gemiste kans!!

De Maasdijk wordt veel gebruikt door kinderen die in Ravenstein en Grave naar school willen en door recreanten die de Maasroute willen fietsen. De dijk zal in de toekomst waarschijnlijk ook gebruikt gaan worden door recreanten die al wandelend het natuurgebied in Keent willen bereiken. De Reekse Politieke Partij zou daarom graag zien dat de Maasdijk voorzien wordt van een vrijliggend fiets- en wandelpad. Een goed voorbeeld hiervan is het dijktraject ten oosten van Ravenstein.

We gaan komende week formulieren verspreiden voor een handtekeningenactie. De formulieren met de handtekeningen worden zaterdag 27 februari opgehaald. We willen de verzamelde handtekeningen voor 10 maart a.s. als zienswijze indienen. De formulieren zijn binnenkort ook te downloaden van onze website: www.rpp-landerd.nl.

Aangezien geen van onze gemeenten tot nog toe van plan is om gezamenlijk op te treden verzoeken wij U aan te sluiten bij onze actie door in ieder geval bij Uw gemeente aan te dringen op maatregelen.

Deze maatregelen zouden moeten leiden tot:

1 Samenwerking op het gebied van verkeersveiligheid op de dijk rond Keent

2 Het zoeken van mogelijkheden voor een fiets/wandelpad langs de dijk.

3 Het zoeken naar synergie bij de komende werkzaamheden van het Waterschap en DLG.

Wij hopen dat deze oproep het nodige effect zal hebben en verzoeken U ons te laten weten of u dit initiatief kunt ondersteunen. We worden verder graag op de hoogte te houden van Uw eventuele acties hierover.

Met vriendelijke groet,  Namens de RPP,  Th. Lemmers  Secretaris.

Onze reactie: we willen zo snel mogelijk met RPP om de tafel gaan zitten. Jeannette, mijn vrouw, fietst al meer dan tien jaar iedere dag over deze dijk naar Ad van den Oever in Herpen en spreekt regelmatig haar zorg uit over de onveiligheid voor fietsers en voetgangers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *