Grave Lokaal

Nieuws: Politieverhoor in Cuijk, Er is iets mis in Grave door Alex, bijeenkomst de Esterse Hof, campagne op de Weekmarkt, proces Lokalen tegen de Overheid, folderen en Soosdebat.

Politieverhoor

De twee rechercheurs hebben mij in een uur durend verhoor ondervraagd en mij verzocht geen mededelingen te doen over dit verhoor omdat dat schadelijk zou zijn voor het verdere onderzoek dat nodig is door de aangifte van de burgemeester n.a.v. het lekken uit de vertrouwelijke novemberbijeenkomst in het Stadhuis.

Er is iets mis in Grave

Grave wordt bestuurd door het slechtste college aller tijden, hoor ik. Of dat waar is? Ik denk dat de wethouders door VVD, CDA en LPG in het zadel gehouden worden in ruil voor de uitbreiding van het Graafs Museum, een fietsbrug over de Raam en een blitse Loswal. Binnenkort leggen deze partijen verantwoording af aan alle kiezers uit Escharen, Gassel, Grave en Velp. Niet alleen voor de leuke dingen die ze in de wacht hebben gesleept, ook voor de afgang na afgang die het huidige gemeentebestuur sinds jaar en dag op elkaar gestapeld heeft.

Grote projecten mislukten achter mekaar, het Velpse Trefpunt bleek een geldverslindende bouwval, in Gassel lukt het maar niet om woningen van de grond te krijgen, de gemeente bereidt ons vast voor op sluiting van de basisschool te Escharen, de scheepswerf komt steeds dichterbij een faillissement. Vervolgens doet de gemeente er niet alles aan om een oplossing te bedenken waar buurtbewoners en werf baat bij hebben. Nee, met een vage belofte op zak wachten tientallen gezinnen in spanning af of hun brood nog wel belegd kan worden volgend jaar. De jaarrekening van 2008 heeft een negatief saldo van dik zeven miljoen euro meer dan de stukken zeggen, dus de gemeente Grave heeft geen Dirk Scheringa nodig om weinig te betekenen voor heel veel geld, bedacht ik me. Er speelt zoveel, maar er gebeurt zo weinig. Daarom is het ronduit slecht dat de coalitie, die echt uitgeregeerd is, bij elkaar blijft ondanks onderling wantrouwen: uit angst voor de verkiezingen.

Helaas is het zelfs raadsleden te doen om macht. Hotemetoten op het stadhuis zijn voor hen belangrijker dan hun achterban: de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp. Het lijkt er sterk op dat men liever elkaar de hand boven het hoofd houdt, door keer op keer achter gesloten deuren te vergaderen. Hoe houd je als gewone burger nog zicht op je gemeentebestuur? Wat mogen wij niet weten? Ik ben tegen stiekeme commissies, maar in Grave kan bijna niets meer het daglicht verdragen. Tenminste, zo lijkt het. De raad wekt deze schijn helemaal zelf.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat er op het Graafse stadhuis iets fundamenteel mis is. De basis van de lokale overheid moet de wil van het volk zijn. Daartoe worden vijftien ‘van ons’ gekozen om het algemeen belang te dienen. Niet vanuit een ivoren toren, maar met de voeten in de klei. Je keer op keer afvragen wat het beste is voor Escharen, Gassel, Grave en Velp en belangen niet eenzijdig behartigen. Problemen moeten voorzien en voorkomen worden en als dat niet lukt of kan: de koe bij de horen vatten en zonder veel blabla aanpakken en doorpakken. Geef de dorps- en wijkraden gerust meer te zeggen. Laat, als je jaarrekening in de plus komt, wat geld daarvan naar die raden vloeien, zodat je ‘winst’ deelt met de mensen die het belastinggeld opgebracht hebben. Het is, dichtbij alle burgers, investeren in de eigen omgeving en de leefbaarheid van de buurt. Simpel. Zo kan het dus ook.

Waarom mogen de belastingen stijgen omdat de kosten groeien, maar worden de subsidies van ’eigen’ verenigingen en organisaties jaar na jaar bevroren? Van wie is gemeenschapsgeld eigenlijk? Subsidies trendmatig verhogen, is de rekening van logische meerkosten niet bij leden (en dus: burgers) leggen. Natuurlijk moet je investeren, maar mensen zijn belangrijker dan ‘projecten’. Het is daarom des te belangrijker om geld achter de hand te houden voor initiatieven die uit Escharen, Gassel, Grave of Velp komen. Houd de kleine pijlers van de samenleving overeind, zoals dat met de kinderboerderij ternauwernood gelukt is. Zo denken zou in Grave al een cultuuromslag zijn. Een mooi begin van dit ‘nieuwe’ denken zouden openbare onderhandelingen over het collegeprogramma zijn door alle politieke partijen die een plek krijgen in de raad. Waarover is men het unaniem eens? Daarna: welke partijen vinden elkaar op basis van inhoud? En tot slot: welke wethouders kunnen dat het beste uitvoeren?

De gevestigde orde, die dus wat te verliezen heeft, voelt hier natuurlijk niks voor en heeft de onderhandelaars al klaarstaan voor nog eens vier jaar hetzelfde liedje. Ik hoop echter dat nooit meer gebeurt, wat we hebben gezien. Openheid (openbaarheid) is de enige kans om het gegroeide wantrouwen weg te nemen.

Eén van de oudste wetten van Nederland luidde: “Wie niet meedijkt in nood, verbeurt zijn erf”. Wie er niet is voor de gemeente nu zij het zo hard nodig heeft, werkt mee aan haar ondergang (en dus: herindeling). Nu komt het er op aan. Als ‘Grave ‘voor een keerpunt kiest, móet ‘Grave’ een keerpunt krijgen. Wat de oude politieke partijen vinden, is ondergeschikt aan het oordeel van de kiezer.

Alex van Megen

De Gelderlander van 27 februari 2010

Hof van Esteren

Van deze drukbezocht bijeenkomst vind U beelden in het foto/archief.

Weekmarktcampgne

Op de natte markt brachten 99 bezoekers hun Raad je Raad stem uit. 5 deelnmers krijgen een uitnodiging voor een etentje bij Joke de Foeks samen met de fractie als ze de zetelverdeling goed voorspeld hebben. Zie ook het  fotoarchief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *