Overheid levert tien procent samenlevingsbeleid.

De hoofdredacteur van het blad Openbaar Bestuur schrijft:

De overheid wijst ons de weg in het samenleven. Maar hoeveel overheid heeft een mens eigenlijk nodig? Moeilijke vraag. De mens kan dit niet aan zichzlf meten. Daarom moet het proefondervindelijk: sluit een dorp enige tijd op in een bemoeiarme ruimte met slechts een overheid. De vraag is hoe lang de dorpsgemeenschap dat volhoudt en wanneer welke naastliggende erbij gepompt moet worden als zuurstof voor het samenleven. Maar het dorp loopt dan de kans te ontsporen. Het kan secuurder. Het is bekend dat de overheid tien procent samenlevingsbeleid levert. Voor de rest is ze met zichzelf bezig en vooral ook met elkaar, geen overheid maar overhead. Dat is een goed uitgangspunt voor de twintig bezuinigingscommissies van het kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: