Opiniestuk over lekken in de Gelderlander

Een gewaarschuwde raad telt in Grave voor twee en burgemeester Wilma Delissen stapt naar de politie. Om aangifte te doen van het lekken van informatie waarover haar raad in vertrouwen bijgepraat is.  Wat er verteld is. Het asielzoekerscentrum biedt 8 miljoen euro voor een lap grond op bedrijventerrein Wisseveld. Dat kwam in de krant. Heel Grave weet het nu en kan er niets mee. Maar officieel is de inhoud van de vergadering nog altijd `geheim`.

Geen gemeente in de regio vergaderde vorig jaar zo vaak in beslotenheid als Grave, ook al lekte de raad door en door na waarschuwingen van Delissen aangifte te doen. In hetzelfde jaar werden ordepuntjes als integriteit en geheimhouding aparte agendapunten. Een enkele vergadercyclus duurde geen twee, maar vier avonden. Belangrijke beslissingen werden zo uitgesteld en uitgesteld. Laatst riep de voorzitter van de raad, de burgemeester dus, de fractieleiders zelfs bij elkaar in een aparte ruimte om de raadsleden tot de orde te roepen.

Delissen valt in de lek/affaire lelijk door de mand door op een krampachtige manier daadkracht te willen uitstralen. Ze dacht kordaat te zijn door de griffier het lek te laten onderzoeken, maar een dag later bleek al dat een griffier vanwege zijn ondergeschikte rol aan de raad weinig kan uithalen. Een schijnbaar slecht overwogen actie, die weinig aan het gezag van de burgemeester zal bijdragen. Delissen zegt bij eerdere lekken niet te hebben ingegrepen omdat ze niet te snel met het beschuldigende vingertje wilde wijzen. Dat klinkt sympathiek, maar de amateuristische raad heeft haar voorzitter nu toch vaak genoeg gewaarschuwd dat slechte timmerlieden lekkende schepen afleveren.

De Gelderlander is de bron van dit bericht geplaatst op de Opinie pagina van de editie Maasland zaterdag 16 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: