Grave Lokaal

Lek wordt niet gepikt.

GEHEIMHOUDING De samenleving wil een einde aan lekken, zegt hoogleraar Sackers.

  • Rechters straffen gezagsdragers die geheime informatie rondvertellen zwaarder, zegt hoogleraar Sackers.
  • Dat doen ze volgens hem omdat ook de samenleving onder meer lekkende raadsleden niet meer pikt.

door Frank Houtappels van de Gelderlander

Lekkende raadsleden, vertrouwelijke stukken die op straat liggen. De samenleving pikt het niet meer. Dat zegt hoogleraar straf en procesrecht Henry Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar aanleiding van de lekaffaire in de Graafse gemeenteraad.

Begin deze maand belandde net als in juli vertrouwelijke informatie over het asielzoekerscentrum in Grave bij de Gelderlander. Burgemeester Wilma Delissen zegt aangifte te doen bij de politie.

Volgens Sackers straffen rechters steeds vaker en zwaarder bij lekkende gezagsdragers. Ook is er geen sprake meer van een verschil tussen vertrouwelijkheid en geheimhouding. Het verschil zou zijn dat wie iets vertrouwelijk verklapt daar niet voor vervolgd kan worden. Bij geheimhouding wel. Die wordt expliciet opgelegd, in tegenstelling tot vertrouwelijkheid.
Als je in zo´n functie zo´n document krijgt, moet je maar snappen dat je je klep moet houden. Dat is de lijn die de rechter uitdraagt. Er is een arrest van de Hoge Raad. De status van de vergadering is ondergeschikt aan het inhoudelijke belang, zegt Sackers.

Sackers refereert ook aan de zaak van het Tilburgse raadslid Hans Smolders. Die lekte vertrouwelijke informate naar de pers en werd in 2007 veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 750 euro. Ik vond dat best pittig.

Rechters straffen vaker omdat ze de samenleving lekken niet meer accepteert, zegt Sackers. Mensen die beboet worden omdat ze als fiester hun hand niet uitsteken, zijn nog wel eens verontwaardigd. Ik ben toch geen crimineel. Maar hier is het omgekeerde aan de hand. De samenleving vindt lekken niet tof. We willen een einde aan het lekcultuurtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *