Grave Lokaal

Graafs lek: vragen mag, even dan.

door Frank Houtappels van de Gelderlander

Hebt U gelekt, ja of nee? En wat vindt u van lekken? Veel verder moet de Graafse griffier Jos Roelofs niet doorvragen bij zijn zoektocht naar het lek in de plaatselijke gemeenteraad. Dat vindt vice-voorzitter Marion Stein van de Vereniging van Griffiers.

Vorige week belandde vertrouwelijke informatie uit de gemeenteraad over Graves asielzoekerscentrum bij de Gelderlander. Burgemeester Wilma Delissen gaf griffier Roelofs de opdracht uit te zoeken wie de geheime infromatie heeft doorgespeeld.

Dat een griffier op zoek gaat naar een lek gebeurt niet voor het eerst, zegt Stein. Ook al zit de griffier in een dubbele rol. De raad is namelijk officieel zijn baas. “Maar ja: de burgemeester is ook weer voorzitter van die raad. En het gaat hier toch over een misdrijf.”

Het griffierschap is niet voor bange mensen, vindt Stein. Maar er zijn wel grenzen: de vragen moeten feitelijk blijven. “Je kunt elke fractie vragen of die gelekt heeft. Daarna wordt het al snel een zaak van justitie. De griffier moet niet op de slaapkamer van raadsleden komen en ook niet op de herhaaltoets van de telefoon drukken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *