Grave; even wachten met opknap Loswal omdat collegevoorstel ver onder de maat was.

De complete gemeenteraad vindt het voorstel van burgemeester en wethouders slecht onderbouwd, bleek donderdag. Het is de bedoeling dat het voorstel in februari opnieuw terugkomt in de gemeenteraad. Ondertussen gaat de gemeente verder met het voorbereiden van de opknapbeurt, zodat die geen vertraging op hoeft te lopen. Vergunningen worden in ieder geval volgens plan aangevraagd.De Loswal is een verlopen stukje Maasstrand aan de rand van de historische vestingstad. Er wordt geparkeerd, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Burgemeester en wethouders vragen nu 650.000 euro van de raad om de Loswal op te knappen. Te beginnen met het ophogen en het bestraten ervan met zogenoemde stelconplaten. Veel raadsleden zien die betonnen platen niet zitten. Kasseien zouden beter bij het historische karakter van de binnenstad passen. Maar een Loswal met kasseien kost 120.000 euro meer, volgens wethouder Hans Bos.” Maar gebakken klinkers hoeven helemaal niet veel duurder te zijn”, vermoedt Harrie de Greeff (VVD), die de berekening van de 650.000 euro te onduidelijk vindt.Volgens Léon Kamps (PvdA) dreigt de Loswal het duurst betegelde stukje Grave te worden.Ook Anja Henisch (LPG) vindt dat de beslissing uitgesteld moet worden. Terwijl juist haar partij een groot voorvechter van een opgeknapte Loswal is. Maar onduidelijk is wat Grave voor die 650.000 euro precies krijgt. En of bijvoorbeeld de kosten voor de architect en bodemonderzoek al zijn meegerekend. “Ik doe geen verzoek, maar een dringend verzoek om in februari wel met een gedegen stuk te komen. Dit is meer dan schandalig.”

Bron: de Gelderlander

Mijn bijdrage in het debat:Keerpunt 2010

Het heeft bij dit project aan de hoognodige inspraak ontbroken. Dit wreekt zich nu. Vlak voor de voorbereidende vergadering krijgen we nog belangrijke informatie van Menno van Coehoorn en Graeft Voort. In het voorstel staat dat als de parkeergelegenheid is opgelost de raad geïnformeerd wordt ter voorbereiding op de fysieke realisatie van het opknappen. Dus het opknappen zal voorlopig niet gebeuren.

Als we ja zeggen tegen dit voorstel welke stappen worden er dan verder nog gezet? Of moeten we dan constateren dat bij gebrek aan middelen de plannen in de ijskast gaan net zoals de Hampoortbruggen enz.?

Via www.jacquesleurs.nl kwam er een reactie binnen over een prima alternatief voor de stelconplaten. De maker van de stelconplaten heeft ook Esticon Designvloerplaten.
Bij nadere bestudering van de voorstellen van de architect ontdekte ik dat hij in een van de varianten deze ook voorstelde. Misschien kunnen we elders gaan kijken hoe die platen er uit zien en de toepassingsmogelijkheden voor Grave bekijken.

Mijn voorstel:

1. We moeten nu de onooglijke plek, aan onze slagader De Maas, opknappen en wel in goed overleg met alle betrokkenen. Inclusief verlichting en bankjes. De verplaatsbare steiger moet voorlopig behouden blijven.

2. Een parkeerplaats in de directe omgeving van de Loswal aanleggen die soelaas biedt voor zowel voertuigen die bij de werf moeten zijn en/of bijv. het Palazzo Theater of omgeving.

3. Doorgaan met plannen ontwikkelen voor het hele Waterfront van Grave van Pegelbrug tot Maasbrug inclusief het voormalig Maaszichtcomplex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: