Grave Lokaal

Blaricum, Eemnes en Laren: GOED BETER BEL.

Deze drie gemeenten sloegen vorig jaar “ambtelijk” de handen ineen en schreven meteen staatkundige geschiedenis. In de BEL Combinatie stellen de drie gemeenten burger en bestuur meer kwaliteit in het vooruitzicht. In de gedeelde werkorganisatie is de kiem gelegd voor een krachtige en moderne werkgever met volop aandacht voor de medewerkers en een open cultuur. Zonder openheid geen verandering.

In 2007 gaven de gemeenteraden unaniem hun “JAWOORD” om de drie zelfstandige gemeentelijke organisaties samen te smelten. Een proces dat uitnodigde tot allerlei beeldspraak. “Goed beter BEL” was het motto. De samenwerking in de BEL Combinatie is zonder meer uniek. Niet eerder in ons land brachten gemeenten het overgrote deel van hun ambtenaren onder in een gezamenlijke werkorganisatie. De gemeenten blijven zelfstandig met elk een eigen raad en een eigen college, dus de inwoners houden het voordeel van een toegankeljk lokaal bestuur. Ze plukken de vruchten van een grote organisatie die efficient werkt en in staat is om complexe problemen adequaat aan te pakken.

In januari praat Grave met het bureau dat dit proces begeleid heeft over bestuurlijke vernieuwing.

Het besluit van de coalitie in de laatste raadsvergadering om de verlaging van het aantal fte’s alsnog af te dwingen zal de andere partners op zijn minst argwanend gemaakt hebben of Grave wel staat te popelen om samen te werken.

Voor Keerpunt 2010 is het streven om naar een gezamenlijke ambtelijke organisatie te komen in deze regio een van de belangrijkste speerpunten. De burgers moeten optimaal bediend worden. Ook het Eerste Loket is belangrijk. Dat is ook alleen te realiseren in een groter verband. Dus de midoffice moet er toch komen in Boxmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *