Nog te vroeg voor Victoriedag.

Alex van Megen bij de Elisabethklok in Grave. De Gravenaar wil graag dat Victoriedag herleeft en de klok luidt op die dag ter nagedachtenis aan de bevrijding van de Fransen in 1674.

Foto Ed van Alem

In 1674 werd Grave bevrijd van de Fransen. In het stadje zijn ze er nog steeds blij mee. Zo blij zelfs dat de bevrijding van de Fransen na eeuwen van stilte opnieuw, misschien wel jaarlijks, gevierd moet gaan worden.
Alleen nog niet dit jaar. Op 28 oktober had de klok moeten luiden. De Elisabethklok, zoals dat in de achttiende eeuw ging. Want op die datum is het Victoriedag. “Ik wil heel graag iets van Victoriedag maken”, zegt Alex van Megen, vicevoorzitter van het bestuur van de pastorale eenheid Emmaüs in Grave. “We doen het toch maar niet. Het is te vroeg. Omwonenden van de kerk willen we toch minimaal twee weken tevoren laten weten dat de klok gaat luiden. Als ze het niet weten, zouden ze nogal schrikken. Als je aandacht wil schenken aan een gedenkwaardig moment uit het verleden, moet je er meer van maken dan de simpele handeling van het klok luiden alleen.”2009 is te vroeg voor een hernieuwde Victoriedag. Maar 2010, dat moet lukken.

In De Gelderlander van woensdag 28 oktober een reportage. Zie editie Maasland.

Mijn commentaar: jammer van de afwachtende houding van de gemeente Grave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: