Jo de Wit over zijn werk op de Hoofdwagt; deel 3

Reactie no. 4. op/geen archeologische vondst op de Hoofdwacht.

Ik vroeg mij steeds af, waarom al deze ophef voor een onderaardse vluchtgang, dat enkele eeuwen geleden eens dienst heeft gehad, bij of aan de Hoofdwacht te Grave.Uit bronnen, heeft zich eigelijk voordat deze ontdekking gedaan was nooit iemand van zich laten horen, waar of laten we de onderaardse gangen eens opzoeken.Ik vertel u, dat alleen bij toeval zoiets kan gebeuren, iets ontdekken, meestal gebeurd dan zoiets bij schoonmaak en graafwerkzaamheden.En dat kan al zijn met een kolenhok of kolenbak schoon te maken, zoals op de Hoofdwacht gebeurd is.Ik heb nooit gezegd dat ik op de Hoofdwacht een archeologische vondst heb gedaan, wel heb ik gezegd dat ik enkele Historische ontdekkingen heb verricht, waaronder een pracht van een gewelfde onderaardse vluchtgang, al dat dit nu al bestreden wordt, maar onderzoek hierna is nog niet verricht en moet nog uitwijzen of het anders is.Mijn visie is dat het een vluchtgang is, maar in vredige tijden moet dit zeker ook een openbare latrine ( een houten toilet ) voorgesteld hebben voor nieuwschierige indringers, maar of deze daadwerkelijk gebruikt is als latrine, moet ook nog onderzocht worden.Maar toch, al deze ophef rondom deze gang, zou je zeggen, dat je hier toch blij mee had moeten zijn, want als hij te dragen was geweest, had ik hem thuis neergezet.Waarschijnlijk was ik dan hebberigheid ten laste gelegd.Ook de gang aan de havenstraat was niet te dragen, deze is helaas gesloopt, weinig ophef hierover geweest, achteraf zouden de toeristen nu vanaf de infermerie naar de nieuwe haven gelopen kunnen hebben tijdens rondleidingen in Grave.Oke niets gezegd, ze kunnen nu het trapje op en naar de nieuwe haven lopen.Nu mag ik aannemen dat toch enkele eeuwen geleden deze gangen niet voor niets zijn gemaakt voor de Graafsche Burgerij ( bevolking ) of anders wel een deel hiervan, die gedacht en uitgevoerd hebben, wij willen gaan staan waar wij dat graag willen, en dat zij zich niet gouw onder de voet lieten lopen, anders wel zich lieten wegschieten.Gerust mogen we aannemen dat zij destijds blij waren met hun nieuwe aanwinst, zodat zij ongemerkt konden verdwijnen in het onderaardse.Maar als allerlaatste dat ik niet wil onthouden voor het publiek die geinteresseerd zijn in een Historisch pand of Gemeente Grave, heb ik op zolder van de Hoofdwacht boven op een balk weggestopt onder een kozijn een gebruiksvoorwerp gevonden, een wapen.Dit voorwerp is mogelijk gebruikt in roerige tijden in of rondom de Hoofdwacht, datering is moeilijk te zeggen, maar toch, met deze …….. zou je lieden uit onze gemeenschap toch rustig kunnen houden, die zich buitensporig gedragen.

Deze vondst is opgehangen en wordt tentoongesteld achter een van de glas venster op het adres Maasstraat 7, waar het Archeologisch Historisch Museum Grave gehuisvest is.

Geplaatst door _a_archeoloog, Jo de Wit , Grave. op JacquesLeurs.nl – Voor al het nieuws uit Grave op 30 oktober 2009 8:18 amateur archeoloog , Jo de Wit. heeft een nieuwe reactie op uw bericht “Gemeenten moeten een monumentencommissie hebben.” achtergelaten:

Beste mensen, Jacques.
Voordat ik activiteiten ging verrichten die een ieder inmiddels bekend zijn. Wat ik in de Hoofdwacht heb gedaan, heb ik eerst met Dhr.van Haren, Beheer b.v. Escharen Vastgoed besproken en overlegd wat de activiteiten inhield aldaar en wat mijn inzet zou kunnen betekenen als plaatselijke amateur-archeoloog.

Normaal gesproken komt er een aannemer, die daadwerklijk alles uit een pand sloopt. Historisch gezien weinig oog heeft op kraswerk op een balk, een gat vindt waar hij zijn overtollig cement in gooit. Dhr. van Haren stemde toe dat dit niet moest gebeuren, en vertelde dat hij op 6 februari 2006 een bouwhistorisch onderzoek heeft laten verrichten door Monumenten Advies Bureau. “Dhr. Haans heeft hier in mijn opdracht een bouwhistorische verkenning uitgevoerd”. Met het onderzoek zijn de nodige wetenswaardigheden boven water gekomen. In een 49 pagina’s tellend rapport is het Graafs monumentale pand uitgebreid beschreven. Compleet met foto’s afbeeldingen en tekeningen. Dit rapport is altijd opvraagbaar.Wel, ik heb er een gekregen in verband met mijn activiteiten aldaar, van mezelf uit wou ik weten wat betreft het pand de Hoofdwagt aan Hoge Waarde, Positieve Waarde, Indifferente Waarde en Storend had.

Nadat ik mij enige tijd in het pand heb bezig gehouden in Historisch oogpunt moet ik mededelen als leek dat hier professioneel arbeid is verricht door het Monumenten Advies Bureau. Wat ik kon betekenen was een aanvulling te geven op het rapport, voordat het zomaar ruig gesloopt zou worden dat nu niet gebeurd is. Tenslotte professioneel archeologen kunnen ook niet door de bodem kijken, zo ook medewerkers van advies bureau’s niet door wanden en plafond’s kunnen kijken, trouwens ik ook niet. Dit heb ik mogen verwijderen, en als resultaat, dat er weinig aan Historie in het pand verloren is gegaan zoals we eerder hebben kunnen lezen.

Zover ik weet zijn er nog geen archeologiche stripbureau’s, zou best iets voor mij zijn. Maar ik ben bang dat de aanneemprijs te hoog zal uitvallen met deze recessie die we nu moeten doormaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: