Grave Lokaal

Integriteit, geheimhouding enz.

1. Onderzoek lek notulen ministerraad.

De Rijksrecherche gaat uitzoeken wie er notulen van de ministerraad heeft gelekt. Premier Balkenende heeft het OM gevraagd het onderzoek op poten te zetten.

2.Onderzoek naar lekken miljoenennota.

De Tweede Kamer laat uitzoeken wie de miljoenennota hebben gelekt. Eén van hen is natuurlijk al bekend. Paul Tang van de PvdA gaf toe dat hij de geheime begroting had doorgespeeld aan RTL Nieuws. Dat leverde hem een spreekverbod op van een maand. Maar er zouden meerdere lekken zijn, waar een onafhankelijke commissie nu naar op jacht gaat. Die commissie moet evalueren hoe het met de verspreiding van de stukken is gegaan en hoe het gelek in de toekomst kan worden voorkomen.

3. Integriteitsschendingen.

De Limburgse commissaris van de koningin Leon Frissen laat de burgemeesters weten zich grote zorgen’ te maken over “een aantal recent gebleken gevallen van (ernstige) integriteitsschending” door bestuurders en ambtenaren in Limburg.
Frissen wil niet zeggen op welke gevallen hij specifiek doelt, zo laat zijn woordvoerder weten. Van de burgemeesters verwacht Frissen dat ze een ‘sturende rol’ vervullen bij de integriteitshandhaving in hun gemeente.Zelf zal hij intensiever hierop gaan toezien. Zo vraagt hij burgemeesters elke mogelijke integriteitskwestie zo snel mogelijk te melden, zodat hij ‘mee kan denken’ over de afhandeling. Verder moeten de burgemeesters voortaan jaarlijks rapporteren hoe zij invulling geven aan de bewaking van de integriteit van bestuurders en ambtenaren in hun gemeente. Zelf zal de gouverneur hierover rapporteren aan de minister van Binnenlandse Zaken. Frissen wil nog dit jaar een besloten conferentie met de burgemeesters houden, waarop integriteit centraal staat.

4. Burgemeester Wilma Delissen doet geen aangifte.

Onze burgemeester doet geen aangifte n.a.v. het lekken door wethouder Opsteegh. Bij een volgende gelegenheid zal ze zonder aanzien des persoons of voorval wel tot aangifte overgaan verklaarde ze in de laatstgehouden raadsvergadering. Ze betreurt het dat het zo ver is gekomen.
In het presidium werd de vergadering geevalueerd door de aanwezige fractievoorzitters en de burgemeester.

“Ze had haar verantwoordelijkheid op moeten pakken”: bepleitte ik tevergeefs in de raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *