Grave Lokaal

Goed voorbeeld doet …..Veghel is klaar voor reclamebelasting.

Ondernemers in het Veghelse winkelceontrum betalen vanaf het komende kalenderjaar allemaal reclamebelasting. De Veghelse gemeenteraad vergadert donderdag nog over het voorstel, maar alles wijst erop dat het doorgang vindt.

Eigenlijk wilde Veghel de reclamebelasting vorig jaar al invoeren, maar dat mocht niet: De verordening wordt pas van kracht in het jaar dat hij is ingesteld. Wethouder Jan van Burgsteden is tevreden met de verordening. We hebben de onderwerpen samen met het centrummanagement en de ondernemersvereniging Veghel-Centrum helemaal doorgekauwd om de puntjes goed op de i te kunnen zetten en te zorgen dat de verordening de toets der kritiek kan doorstaan.

De verordening verdeelt het centrum in een A- en een B-gebied. A is het directe centrum; B is de omgeving van het centrum. Voorbeelden zijn de Hoofdstraat (A) en het Heilig Hartplein (B). De reclamebelasting is in het A-gebied hoger.

De reclamebelasting is op verzoek van de ondernemers zelf in het leven geroepen. De bedoeling is dat niet-leden van bijvoorbeeld de vereniging van ondernemers Veghel-Centrum niet meer kosteloos profiteren van voorzieningen.

Het leeuwendeel van de reclamebelasting stroomt namelijk de kas van het centrummanagement in. Wethouder Jan van Burgsteden verwacht dat de reclamebelasting jaarlijks 114.000 opbrengt; de gemeente krijgt een deel voor gemaakte kosten, maar de wethouder verwacht dat 90.000,- euro voor het centrummanagement overblijft.

Bron: de Stadskrantredactie. Bedankt.

Mijn commentaar:

Ook in Grave moet het fenomeen free-riders aangepakt worden. Via de Kamer van Koophandel hebben de voorzitter en vice-voorzitter van Graveon al diverse bijeenkomsten bezocht over hoe er een ondernemersfonds kan komen. De tijd lijkt er nu rijp voor te zijn. In Uden en Oss heeft men dit ook al ingevoerd. Cuijk en Boxmeer zijn er ook druk mee bezig. Ook Wijchen heeft zo’n fonds.

Alle betrokken partijen zoals Stichting Bezoekersmanagement, Gemeente Grave, Graveon, Horecavereniging, Graafsche Straatjes, projectontwikkelaars, eigenaren van bedrijfspanden, banken, notaris enz. moeten rond de tafel gaan zitten op instignatie van bijv. de medewerkers economische zaken en recreatie en toerisme en deze broodnodige bundeling van krachten realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *