Grave Lokaal

Feestverlichting in Grave blijft uit.

Deze foto is genomen bij de eerste steenlegging van de nieuwe werf.

De Graafse binnenstad wordt de komende maanden niet versierd met feestverlichting. Ondernemersvereniging Graveon stopt ermee omdat te weinig winkeliers willen meebetalen en de gemeente haar bijdrage stopt.
Volgens Graveonvoorzitter Paul bakers willen winkeliers wel “meeliften”, maar niet betalen.”


Graveon is het “meeeliften” nu meer dan beu.

De verlichting kost jaarlijks vijf tot tienduizend euro, afhankelijk van hoeveel lampjes er gerepareerd of vervangen moeten worden. Het wordt betaald door de ruim dertig Graveonleden in de Graafse binnenstad en ondernemers die een vrijwillige bijdrage leveren. Paul Bakers van Graveon ziet de bereidheid van winkeliers om mee te betalen al enige tijd afnemen. “Het is een bekend verschijnsel: waarom zou je meebetalen als de buurman dat al doet? Lekker meeliften. Dat zijn we meer dan beu. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Dan maar geen feestverlichting”.

Bron: de Gelderlander

Mijn reactie:

Navraag vandaag in Schaijk bij Echte Bakker Bongers leerde me dat de feestverlichting in dat dorp al jaren door de Gemeente Landerd verzorgd wordt.

Misschien kan dat in Grave ook? De buitendienst hoeft ’s winters toch geen gras te maaien enz. en vindt dit misschien wel een mooie uitdaging.

Ophangen en opbergen van de armaturen is ook een kostbare aangelegenheid en kan misschien ook in een van de gemeentelijke gebouwen geschieden.

Neem de feestverlichting op in het beheerplan verlichting dat toch tegen het licht gehouden wordt en waar al jaren veel geld voor gereserveerd wordt.

Zelfs Omroep-Brabant besteedde er rond zes uur aandacht aan op de radio.

Googlen van feestverlichting + gemeenten:

Feestverlichting in winkelgebied binnenstad gered.

Gemeente Tilburg financiert éénmalig feestverlichting decembermaand.

De gemeente heeft besloten de kosten voor het ophangen en verwijderen van de feestverlichting in het winkelhart éénmalig te financieren. Hiermee is een bedrag gemoeid van € 22.700.
De aanleiding voor dit besluit is dat de winkeliersvereniging Tilburg Centrum eerder heeft aangegeven dat zij niet langer in staat is voor de feestverlichting te kunnen zorgen. Wethouder Janssen: “Voor dit jaar moest er in elk geval een oplossing komen. De feestsfeer zou niet compleet zijn zonder bijbehorende aankleding. In overleg met de Stichting Stadskern en vertegenwoordigers van de winkeliers in het centrum wordt onderzocht hoe de financiering voor de toekomst kan worden geregeld.”
De winkeliersvereniging had nog geen besluit genomen over een nieuw systeem voor feestverlichting. Voor dit jaar wordt de huidige verlichting nog gebruikt. De financiering betreft dan ook alleen de kosten voor het ophangen en het verwijderen.Voor het beheer van de installatie wordt de Stichting Stadskern door de gemeente benaderd.

Gemeente gaat feestverlichting handelaars mee bekostigen

Het gemeentebestuur heeft beslist om de kosten van de feestverlichting mee te betalen.

Tot nog toe moesten de handelaars in Heusden-Zolder zelf alle kosten rond feestverlichting betalen.“We merken dat handelsverenigingen de laatste jaren veel moeite doen om hun handelscentrum in de eindejaarsperiode op te fleuren met feestverlichting”, aldus schepen van Middenstand Marc Swevers (Open-Vld). “Dat maakt het centrum ook gezelliger. Daarom willen we als gemeentebestuur een duit in het zakje doen. De organisatie ervan loopt via onze gemeentelijke raad voor middenstand (GRM). Maar we willen niet alleen de handelsverenigingen helpen die lid zijn van de GRM, we willen alle handelaars erbij betrekken. Daarom vragen we dat alle handelskernen die interesse hebben in feestverlichting, en willen gebruik maken van onze middelen, zich deze week kenbaar maken. Dan kunnen we een inventaris opmaken en ook de kostprijs ervan inschatten.”BeHoAfdeling welzijn en lokale economie. Tel. 011/80.80.86

Feestverlichting binnenstad krijgt LED-lampen

De gloeilampen in de feestverlichting in de binnenstad worden vervangen door LED-lampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en gaan langer mee. De ombouw past uitstekend in het duurzaamheidbeleid van de gemeente.

De installatie van LED-lampen in de feestverlichting heeft meerdere voordelen. De jaarlijkse energiekosten zijn ongeveer € 8000 lager, de lampen gaan langer mee, er is minder onderhoud nodig en de verlichting sluit zo aan bij de boomverlichting op de Brink.

De gemeente betaalt de energiekosten voor de feestverlichting. Het initiatief van de Stichting Deventer Lichtstad levert voor de gemeente dus een belangrijke besparing op. Ook de exploitatiekosten voor de stichting worden aanzienlijk lager. De vervanging door LED-lampen past dus goed binnen de duurzaamheiddoelstellingen van de gemeente”, aldus wethouder Gerrit Berkelder.

Kosten

De Stichting Deventer Lichtstad, eigenaar van de feestverlichting, heeft de gemeente gevraagd een bijdrage te leveren aan de ombouw. Het college heeft besloten in totaal € 44.000 ter beschikking te stellen. De stichting betaalt de resterende € 11.000. De totale investering verdient zich in 7 jaar terug.

Uitvoering

De ombouw van de verlichting wordt, onder toezicht van Starlight Holland, uitgevoerd door medewerkers van Sallcon. De nieuwe verlichting wordt in de derde week van november weer in de binnenstad opgehangen. Daarmee is het project voor de feestdagen afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *