Grave Lokaal

Feestverlichting binnenstad: Grave verlicht in feestmaand.

Ondernemersvereniging Graveon heeft vorige week een noodkreet verstuurd naar alle leden omdat de feestverlichting financieel niet meer gedragen zou kunnen worden. Vorige week heeft het initiatief ‘de Graafse Straatjes’ contact opgenomen met Graveon. In gezamenlijk overleg is een brief opgesteld waarin Graafse ondernemers worden opgeroepen om de kosten van de feestverlichting mede te financieren. Tevens wordt aandacht gevraagd voor andere feestelijke activiteiten rond de periode Sinterklaas & Kerst. Zo is er een Kerstmarkt in de binnenstad en een spaaraktie waarmee prijzen te winnen zijn en op zondag 15 november is er de intocht van Sinterklaas.
Graveon heeft Bezoekers Management Grave (BMG), de Horeca vereniging en ‘de Graafse Straatjes’ gevraagd om een gezamenlijk overleg. Het BMG trad hierbij als gastheer en voorzitter op. Dit overleg heeft een verhelderend resultaat opgeleverd. Alle partijen dragen hun steentje bij waardoor de feestverlichting ook in 2009 kan branden. Er wordt hard gewerkt om als het mogelijk is de feestverlichting voor de Sinterklaasintocht opgehangen te hebben.

Bron: persbericht Graveon/Stichting Bezoekersmanagement Grave/de Graafsche Straatjes/Horeca Grave
Graveon trekt stekker uit feestverlichting

Als het aan Graveon ligt, blijven de Graafse straten tijdens de feestdagen donker. Het lukt de ondernemersvereniging niet om de verlichting alleen te bekostigen. Door het wegvallen van gemeentelijke subsidies is er een gat van 4000 euro ontstaan.Door Koen Wieriks redacteur Grave van de Graafsche Courant.

Wie vorig jaar tijdens de feestdagen de Graafse binnenstad betrad, kon er niet omheen. De hele binnenstad was voorzien van lichtsnoeren- en kransen. Of het Graafse winkelpubliek dit jaar op hetzelfde panorama getrakteerd wordt, is nog maar zeer de vraag. Ondernemersvereniging Graveon zegt niet meer voor de exploitatiekosten te willen opdraaien. Vicevoorzitter Jacques Leurs legt uit waarom: “Voorheen zijn er verschillende snoeren gesneuveld door ongelukken. Ook de opslag, onderhoud en installatie kosten geld. De totale exploitatiekosten voor feestverlichting bedraagt tussen de vijf en tienduizend euro. Door het wegvallen van de gemeentesubsidie staan we er alleen voor en is er een gat van vierduizend euro ontstaan. Wanneer alle ondernemers een duit in het zakje deden, hadden we geen probleem. Helaas doet niet iedereen mee.”
De dertig Graveonleden zijn van mening dat de exploitatie van de feestverlichting in de binnenstad van Grave gedragen moet worden door meerdere belanghebbenden. Volgens Leurs zijn ook de niet-betalende ondernemers gebaat bij een aantrekkelijk verlichte binnenstad. Toch ziet de vicevoorzitter nog kansen: “Er zijn verschillende mogelijkheden. Waarom brengt de gemeente de straatverlichting niet in eigen beheer onder? De buitendienst hoeft ’s winters toch geen gras te maaien. Ook is Graveon nog in onderhandelingen met andere partijen. Die gesprekken verlopen in een goede sfeer. Ik vertrouw erop dat de Sint op 15 november in een fraai verlicht Grave aanmeert.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *