Onderaardse gang ontdekt in de Hoofdwagt.

Vele kruiwagens zand zijn uit de gang gehaald door jongens die wel de gang in konden i.p.v. Jo zelf.


Jeannette Leurs-Kersten kijkt verbaasd in de uitgegraven gang waarvan niemand het bestaan vermoedde. Jarenlang haalde zij kolen uit dit hok en werden er fietsen gestald nadat de kolenkachels overbodig werden.


Jo de Wit’s noeste arbeid werd met enkele vondsten beloond, de gang is wel het mooiste!! Jo zit hier achter de ingang naar de gang.
Het is even wennen als je gisteren nog aan het wadlopen was in de buurt van Pieterburen en tijdens een wandeling door Grave naast de Hoofdwagt, waar je zo veel in geweest bent, onverwacht een toegang te zien krijgt tot een heuse onderaardse gang net zo als bij de Hampoort.Onze eigen Graafse “stadsarcheoloog” Jo de Wit stuitte tijdens schoonmaakwerkzaam -heden van het voormalige fietsen-en kolenhok van de Hoofdwagt op een toegang naar een tot nu toe onbekende onderaardse gang. Na het verwijderen van vele kilo’s zand werd een prachtige gewelfde gang zichtbaar die in uitstekende staat verkeert.

Leden van Graeft Voort hebben inmiddels ook kennisgenomen van deze vondst. Heeft Grave er een attractie bij?Via vragen aan het college wil ik weten wat de wethouder Monumentenzorg en Archeologie met deze unieke vondst gaat doen. Inmiddels heb ik via de griffier vernomen dat onze burgemeester Wilma Delissen portefeuillehouder Monumentenzorg is. Per e-mail en morgen tijdens de voorbereidende raadsvergadering wil ik aan het college vragen wat zij met deze vondst van plan zijn.De gang loopt onder gemeentegrond. Ik vind het wenselijk om nader onderzoek te doen; hebben we met deze gang goud in handen? In het kader van toerisme en recreatie kan dit wel eens een belangrijke vondst zijn.

2 gedachten over “Onderaardse gang ontdekt in de Hoofdwagt.

 • 14 september 2009 om 17:26
  Permalink

  Dit is een mooie vondst! Kan er eindelijk ook iets van de Hoofdwagt gemaakt worden. Zo'n mooie plek in hartje centrum, het pand gaat zienderogen achteruit. Snel aan de gang ermee, voordat er niets meer mee te doen valt!

  Beantwoorden
 • 11 oktober 2009 om 23:39
  Permalink

  Het pand Hoofdwagt 3 is verkocht. Restauratieplannen zijn in een vergevorderd stadium. Meer informatie zodra de koopovereenkomst is getekend.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: