Grave Lokaal

Bevrijding van de stad Grave 65 jaar geleden herdacht.

De erepenning die de gemeenteraad, vertrouwelijk, toekende aan het Airborne regiment.

In meer dan 1000 foto’s, vanaf 08.00 uur tot 13.00 uur op deze site geplaatst, krijgt U een beeld hoe Grave herdacht dat de bevrijding al weer 65 jaar geleden plaats vond.

Organisatoren hebben laten zien dat er ook zaken in Grave prima kunnen gaan en als de handen in een geslagen worden er iets groots georganiseerd kan worden.

Een kapotte vliegtuigmotor en te veel wind voor de luchtbalonnen zijn dan peanuts.

Zo kun je trots zijn op Grave met zijn Jordy, Louis Ficq, Thompson, gesneuvelde Engelse militairen, overleden joden op het kerkhof, bevrijders, Henny Barten en vele anderen.

Er zijn 8 mappen aangemaakt met o.a. de veertienjarig Jordy die de veterans in het Engels namens ons bedankte. De viering in de St.Elisabeth ter ere van burgemeester Ficq was een ingetogen start van de zonnige dag. Op het kerkhof werden de omgekomen Engelse militairen herdacht en ook Louis Ficq. In het stadhuis werd zijn borstbeeld onthuld. Bij de Thompsonbrug werd onder grote belangstelling een nieuwe Graafse erepenning overhandigd aan de dochter van een overleden militair van het Airborne regiment. In de stad werd opgetreden door de regionale Thompsonband en Bekaf. De reunisten kwamen samen in de Soos, het Palazzotheater en op de terrasjes. Aangepaste etalages en de vele vlaggen zorgden ook voor veel sfeer. Twee nieuwe winkels in de Rogstraat en Klinkerstraat zijn ook beslist een aanwinst voor Grave en zorgden ook mede voor meer sfeer in het centrum dat voor grote uitdagingen staat.

Jammer genoeg kon een vliegtuig niet in actie komen boven de Maas omdat en motorpanne was. De 5 hete luchtbalonnen konden ondanks het oplaten van proefbalonnetjes niet opstijgen omdat er te veel wind stond. Het kanon van ons Gilde hield het bij zachte plofjes. Volgende keer beter zullen we maar zeggen.

Airborne Divisie ereburger Grave

Het 504e Regiment van de 82e Airborne Division uit 1944 is donderdag door burgemeester Wilma Delissen benoemd tot ereburger van de gemeente Grave. Met enkele eenheden bevrijdde het regiment Grave in de Tweede Wereldoorlog van de Duitse bezetter. Delissen overhandigde een erepenning aan Lisa Van Poyck, dochter van commandant Walter Van Poyck van de Easy Company.
The Last Post klonk voor de gesneuvelden, er was een minuut stilte, de volksliederen klonken, en drie vliegtuigen brachten een eerbetoon aan de militairen.
Verzoek: Ik wil ook een aparte map aanmaken van door U gemaakte foto’s. Stuur enkele van Uw mooiste opnamen naar: jacques.leurs@home.nl

Ik zal met bronvermelding Uw foto’s plaatsen zodat deze wereldwijd bekeken kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *