AZC: bastion van zorg of getto?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil de komende jaren dolgraag met een asielzoekerscentrum in Grave blijven. Of dat alsjeblieft mag, was dinsdag de vraag aan de gemeenteraad.

“De afgelopen tien jaar is het op een paar aangedikte incidenten na probleemloos gegaan. Grave is een baston van zorg. Dat moeten we juist uitbouwen.” Jacques Leurs (Keerpunt 2010)

“Ik heb het woord gettovorming al laten vallen, want dat krijg je. We hebben nu geen last van het azc, maar nieuwbouw zien we niet zitten.”
Piet Vollenberg (LPG)

Het COA wil in Grave een nieuwe opvangplek voor minstens 400 asielzoekers. Eerst moet de gemeenteraad een fundamentele keuze maken:wel of geen AZC.
Door: Joost Ariaans en Frank Houtappels van de redactie Boxmeer/de GelderlanderDe vraag. Daar ging het directeur Nurten Albayrak van het COA dinsdag om, bij de gemeenteraad van Grave: het stellen van De Vraag. “Mogen we alsjeblieft in Grave blijven?”Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft last van ruimtegebrek. Overal in nederland. Weggaan uit Grave zou daarom volgens haar een aderlating zijn. Sterker nog: het COA wil een nieuw asielzoekerscentrum bouwen, dat na gebruik eigendom wordt van de gemeente. Binnen nu en een jaar moet er duidelijkheid komen. Want per oktober 2010 loopt de overeenkomst tussen de gemeente Grave en het COA af. Goed, De Vraag dus. Die is gesteld. de komende weken buigt de Graafse gemeenteraad zich over Het Antwoord. Wie de zetels telt, ontdekt dat een belangrijke rol is weggelegd voor het CDA.Coalitiepartij VVD (drie van de vijftien zetels) is in ieder geal niet enthousiast over de plannen van het COA. Wat de liberalen betreft stopt de Graafse asielhulp, zegt fractievoorzitter Peter Hendriks. “Persoonlijk vind ik dat we genoeg gedaan hebben voor het asielvraagstuk. En bij onze achterban proef ik ook dat men het gehad heeft met het COA. Een rommelige organisatie, gedreven door de waan van de dag. Ik snap dat het COA een nieuw gebouwtje wil neerplempen. Wij willen dat niet.”Net zo kritisch is coalitieparter LPG (eveneens drie zetels). “Stoppen met een asielzoekerscentrum. We hebben er tien jaar ons best voor gedaan”, zegt Piet Vollenberg. “We zien niets in het plan om aan de Koninginnedijk (Wisseveld, red.) een zwarte woonwijk te maken. Ik heb het woord gettovorming al laten vallen, want dat krijg je. We hebben nu geen last van het asielzoekerscentrum, maar nieuwbouw zien we niet zitten. We willen een andere invulling van de Koninginnedijk. Je kunt wel een appartementencomplex neerzetten, als die mensen vertrekken zijn die huizen uitgeleefd en kun je er niets meer mee.”Die andere Graafse regeringspartij, het CDA (vier zetels), heeft nog geen mening geformuleerd. Fractieleider Matt Cruijsen: “In een aparte vergadering gaan we hier nog over spreken. We moeten er dan ook de economische aspecten bij betrekken. We willen eerst alles op een rij zetten en niet vooraf een standpunt bepalen.”Voor (al dan niet twijfelende) voorstanders moet je in Grave ter linkerzijde van het politieke spectrum zijn. De oppositie, dus.“We staan op voorhand niet negatief tegenover de plannen. We willen bekijken hoe we het COA ter wille kunnen zijn”, zegt PvdA-er Leon kamps (twee zetels). “Dan moeten we wel eerst antwoorden hebben. Hoe gaan de nieuwe plannen eruit zien? Wat gebeurt er met de oude gebouwen? Wat willlen ze precies en is dat passend voor Grave.”Ook Frank Stoffer (SP, twee zetels) zit met mer vragen dan antwoorden. “Dat er een asielzoekerscentrum in Grave blijft, vind ik prima. het COA zoekt meer ruimte, daar kunnen wij een bijdrage aan leveren. De Bons is prima. Wat moet je in vredesnaam anders met die gebouwen doen? Een asielzoekerscentrum vind ik dus prima, maar hoe en in welek vorm: daar wil ik eerst meer over weten.”Volmondig ja zegt alleen eenling Jacques Leurs, van Keerpunt 2010 (een zetel). “De afgelopen tien jaar is op een paar aangedikte incidenten na probleemloos gegaan. Grave is een Bastion van Zorg. Dat moeten we juist uitbouwen.”5 vragen over asielopvang1. Wat wil het COA in Grave?Blijven. Het COA wil vooral heel graag in Grave blijven, allen niet op de Generaal de Bonskazerne (waar het huidige asielzoekerscentrum zit). Dat Rijksmonument moet volgens onderzoek voor zo’n 20 miljoen euro worden opgeknapt. En het is niet rendabel om daar nu nog aan te beginnen, volgens directeur Nurten Albayrak-Temur. Zij wil graag een nieuw, duurzaam gebouw neerzetten. Een appartementencomplex, bijvoorbeeld. Of een wijk met rijtjeshuizen. Als het COA dan vertrekt, kan de gemeente het gebouw hergebruiken. Bij de bouw houdt het COA dan rekening met de nieuwe bestemming die de gemeente nu voor ogen heeft. Het past in Abayraks filisofie, want dat is er een van duurzame relaties met gemeenten. “Nu komen we en vertrekken we weer. Dat veroorzaakt ruis, verdriet en teleurstelling, concluderen we na vijftien jaar asielopvang in Nederland’,zegt ze.2. Wordt die filosofie ergens anders al in de praktijk gebracht?Ja. In plaatsen als Dronten, Luttelgeest en Zweeloo wordt binnenkort gebouwd. En Albayrak nodigde de Graafse raadsleden dinsdag metten uit om eens te komen kijken in Winterswijk, waar het COA al verder is.3. Waar moet dat nieuwe gebouw dan komen? Bedrijventerrein Wisseveld?Dat is een serieuze optie. “Afgelopen juli lekten plannen daarover uit. De gemeenteraad was daarover in vertrouwen geinformeerd door burgemeester en wethouders. Een asielzoekerscentrum op Wisseveld zou de gemeente Grave misschien niet eens zo slecht uitkomen. Grave zit bij dat verouderde bedrijventerrein in de maag met een mislukt woningbouwplan (420 woningen). Het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in komt. Zowel COA als burgemeester en wethouders wilden dinsdag trouwens niet bevestigen dat Wisseveld in beeld is als meest serieuze optie.4. Waarom wil het COA eigenlijk zo graag in Grave blijven?Volgens Albayrak omdat met Grave bestuurlijk en maatschappelijk goed samen te werken valt. Grave is “een omgeving die zich bereidwillig opstelt als het over asielzoekers gaat”, zegt ze. Tegelijkertijd is het COA op zoek naar nieuwe opvangplaatsen. De asielzokerscentra in Nederland zitten vol, en voor het eind 2010 zijn er nog zesduizend nieuwe opvangplejkken nodig. Daarover met een bekedne gemeente inderhandelen is natuurlijk makkelijke dan het hele proces in een andere gemeente opnieuw te moeten overdoen.”Omwonenden zien ons niet altijd graag komen, maar nog minder graag gaan” ,vatte een van de COA-medewerkers dat dinsdag samen.5. Wat heeft Grave eigenlijk aan een asielzoekerscentrum?Een voor de hand liggend argument voor een asielzoekerscentrum is dat het de lokale economie zou stimuleren. Ook asielzoekers moeten boodschappen doen, zei Albayrak dinsdag. “Ze geven geld uit bij de lokale middenstanders.” Verder brengt een AZC werkgelegenheid met zich mee. Denk aan onderwijs, medewerkers van asielzoekerscentrum natuurlijk, maar ook vrijwilligerswerk. Verder kan een gemeente die een AZC herbergt rekenen op financiele vergoedingen. En de lokale politie krijgt er een agent bij.

Eén gedachte over “AZC: bastion van zorg of getto?

  • 13 oktober 2009 om 09:22
    Permalink

    Ik denk als de inwoners van Grave weten wat voor hun de conseqentie's zijn als het Coa vertrekt uit Grave,dat ze dan graag willen dat ze blijven.
    Denk hierbij aan een fikse woz- verhoging,van 4 naar maximaal 2 supermarkten terug, rijksbijdrage word stukken minder, waardoor Grave de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, na vele mislukte woningbouw plannen.En Grave blijft met een grote bouwval zitten die niet gesloopt kan/mag worden, zo zijn er redenen te over om niet klakkeloos nee te zeggen, zoals de Vvd en Lpg willen, zonder dat ze alle in's en out's weten, maarja daar zitten ook niet de slimsten in de partij

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: