Grave Lokaal

In memoriam: 1919-2009 Zuster Willibrorda

Willibrorda wilde geen onderscheiding

Zuster Willibrorda kreeg twee Koninklijke onderscheidingen, was ereburger van Veghel en generaal overste van de zusters Franciscanessen. Vrijdag overleed ze.

Op de dag dat Zuster Willibrorda voor de tweede keer koninlijk onderscheiden werd, gaf ze aan dat ze de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau liever niet had gehad. Dat strookte niet met haar Franciscaanse levensstijl. “De eenvoudige Franciscus van Assisi zou zeggen: “Ga niet met onderscheidingen door het leven.” Het geeft aan hoe ze haar leven leidde: sober en eenvoudig.

Zuster Willibrorda was 71 jaar lid van de Congregatie van de Zusters Franciscanessen en bouwde in die jaren een indrukwekkende C.V. op. Als achttienjarig meisje ging ze het klooster in. Tussen 1969 en 1985 bekleedde ze de positie van algemeen overste van de zusters Franciscanessen. Daarna werd ze generaal overste en voorzitter van het generaal bestuur.
In de twaalf jaar dat ze die functie bekleedde, richtte ze in Japan een missiepost op, voor hulp aan Filippijnse prostituees die naar Japan waren gehaald. In 1993 richtte ze twee missieposten in Kenia op. Ook in Thailand, Indonesië en de Filippijnen kweekte ze in haar leven veel goodwill.

Ook voor de Veghelse gemeenschap betekende Willibrorda veel. Ze was nauw betrokken bij de totstandkoming van het verpleeghuis in Veghel en ze was enkele tientallen jaren bestuurslid van het Sint Joseph Ziekenhuis.

Willibrorda groeide op in een katholiek gezin in Wilp, bij Deventer. Haar familie omschreef haar wel eens als jongensachtig, maar wel een vlot iemand. De motivatie om zich voor het geloof te geven, haalde ze uit alledaagse dingen van het leven. Daar had ze naar eigen zegge elke dag opnieuw zin in, ook al ging het haar als generaal overste niet altijd voor de wind, maar daar ging ze niet onder gebukt.

“Ik zoek altijd naar de lichtpunten”, ze ze.

De laatste jaren woonde zuster Willibrorda in een verzorgingstehuis in Nuland.

Bron: Brabants Dagblad
Daar overleed ze vrijdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *