Grave Lokaal

Ede onderzoekt “lekken” uit stukken die de gemeente zelf op de site zet.

De gemeente Ede laat onderzoeken of D’66 raadslid Marcel van Dalen de wet heeft overtreden door tijdens een openbare vergadering mededelingen te doen over een vertrouwelijk stuk. Van Dalen beschouwde het stuk naar zijn zeggen als “openbaar”, omdat het op de gemeentelijke website was terechtgekomen. De gemeente heeft het op de website plaatsen van de bedoelde notitie inmiddels bestempeld als “bedrijfsongeval”.

Van Dalen zou volgens het college niet alleen de wet hebben overtreden, maar ook de gemeentelijke integriteitscode hebben geschonden.

Raadsgriffier Gerrit Hagelstein zegt dat het de vraag is wat zwaarder weegt:
de geheimhoudingsplicht of de immuniteit van een gekozen vertegenwoordiger die in een openbare vergadering een onderwerp wil aansnijden.

Hagelstein: “er zijn staatsrechtgeleerden die zeggen dat immuniteit een groot goed is dat boven de geheimhouding zou moeten gaan, maar bijvoorbeeld de VNG vindt het tegendeel.”

Inmiddels heeft burgemeester Cees van der Knaap besloten tot aanvullend onderzoek.

Bron: Binnenlands Bestuur

P.S. In Grave heeft wethouder Harrie Opsteegh vertrouwelijke informatie over de toekomst van het AZC gedeeld met de Gelderlander. In de september vergadering zal o.a. aan de burgemeester gevraagd worden of ze ook nader onderzoek naar het “lekken” gaat uitvoeren. Ook zal de wethouder nadere uitleg moeten geven. Ook zal de vraag gesteld worden of de vertrouwelijkheid nu nog geldt over dat onderwerp. En ook hoe het met de immuniteit zit. In dat verband is de “case” Ede interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *