Grave Lokaal

Als het goede maar gebeurt!! Bijv. eenzaamheid bestrijden onder ouderen.

Het motto van de campagne van Keerpunt 2010 voor de volgende gemeenteraads- verkiezingen is ontleend aan de titel van het boek over Titus Brandsma. Hij was de adviseur voor katholieke journalisten in de jaren van het nationaal-socialisme. Hij overleed in Dachau. Hij was verrassend modern in zijn opvattingen over journalistiek. Het boek blijft boeien tot het einde toe.

Eenzaamheid komt veel voor bij ouderen
Bijna de helft van de zelfstandig wonende ouderen voelt zich eenzaam. En 10% daarvan voelt zich zelfs ernstig tot zeer ernstig eenzaam. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? En hoe kunt u het voorkomen?

Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel van een gemis aan contacten. U heeft minder contacten dan u zou willen of u vindt daarin niet wat u zoekt. Soms is het tijdelijk, zoals na een verhuizing. Soms is het langdurig. Eenzaamheid komt op alle leeftijden voor. Maar naarmate u ouder wordt, kan het moeilijker zijn om nieuwe contacten te maken. Steeds meer geliefde personen vallen weg. Er kunnen beperkingen ontstaan, bijvoorbeeld slechter ter been zijn of slechter horen.

Verschillende soorten contacten

Om eenzaamheid te voorkomen, is het belangrijk om met meerdere mensen verschillende contacten te onderhouden. Bijvoorbeeld een vriendin met wie u vertrouwelijk kunt praten, een buurman met wie u af en toe even koffie drinkt en een zoon, die u regelmatig belt.

Hoe kunt u contacten leggen?
Wilt u meer of andere contacten? Zoek dan naar oplossingen binnen uw eigen mogelijkheden. Vindt u het eng om zelf het eerste contact te leggen? Dan is een vriendschapscursus wellicht iets voor u.

Bent u gebonden aan huis? Dan kunt u bijvoorbeeld via internet contacten leggen, zoals via www.50plusnet.nl. Na het verlies van uw partner kunt u zich extra eenzaam voelen. Soms juist in het gezelschap van andere mensen. Het kan helpen om uw gedachten op te schrijven of te praten met lotgenoten. Zij weten immers wat u doormaakt.

Meer informatie
Voor meer informatie over het onderwerp ‘eenzaamheid’ kunt u contact opnemen met het Centrum voor Publieksinformatie en Documentatie (Centrum P&D) van de GGD Hart voor Brabant via tel. 013-464 33 11, per mail: centrumpend@ggdhvb.nl.

Voor een gesprek, ontmoetingsactiviteiten, (vriendschaps)cursussen, huisbezoeken, lotgenotencontact of vrijwilligerswerk, kunt u ook informatie opvragen bij uw huisarts, seniorenbonden, welzijnswerk of de thuiszorg of GGZ in uw regio.

Kijkt u voor inspiratie ook eens op: www.succesvolouderworden.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *