Grave Lokaal

Ook P&O van Mill, Grave en Cuijk samen.

De gemeenten Mill, Grave en Cuijk willen niet alleen per januari 2010 samen één sociale dienst hebben, er moet dan ook samenwerking op het gebied van personeel en organisatie zijn. Dat hebben de drie gemeenten dinsdagmiddag bekendgemaakt na overleg tussen de drie colleges.

Samenwerking tussen de vijf gemeenten in het Land van Cuijk op korte termijn is niet haalbaar gebleken, maar de drie gemeenten willen op volle kracht vooruit. Zij vinden snelle start van samenwerking noodzakelijk omdat het de kwetsbaarheid van vermindert en de kwaliteit verbetert.

Mill, Grave en Cuijk willen op korte termijn komen tot ambtelijke samenwerking omdat onder medewerkers van de gemeenten veel onderzekerheid is ontstaan. De drie gemeenten sluiten samenwerking met Boxmeer en Sint Anthonis niet uit. Het Land van Cuijk blijft volgens de gemeenten een entiteit die mogelijkheden biedt in strategische profilering.

Bron: de Gelderlander

P.S. Als Land van Cuijkwatcher vraag ik me nu af hoe bijvoorbeeld de samenwerking op ICT gebied nu verder gaat. In onze eigen kadernota staat dat er in juli een aanbesteding gepland staat voor de Midoffice/glasvezelverbinding tussen de stadhuizen. Komt dit allemaal stil te liggen? Boxmeer zou dit moeten regelen volgens de afspraken. Wethouder Bos kon gisteren geen antwoord geven op mijn vraag hierover.

De reactie van bloggende burgemeester Verheijen van Mill: http://www.hansverheijen.nl/

De Samenwerking in het Land van Cuijk gaat in twee tempo’s verder; Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan volle kracht verder in de overtuiging dat samenwerking ons bindt, de kwaliteit van onze dienstverlening een positieve impuls krijgt en de kwetsbaarheid van onze ambtelijke organisaties vermindert.Ik betreur de ‘pas op de plaats’ van de beide andere gemeenten, Boxmeer en Sint Anthonis. Ik respecteer hun besluit maar blijf verbaasd over de timing. De raden hebben immers zeer onlangs ingestemd met de oprichting van een ambtelijke organisatie voor de vijf gemeenten. Het argument dat een financieel doorzicht voor de toekomst ontbreekt is juist; dat heeft ons tot enkele weken ook niet weerhouden om de stap naar samenwerking door te zetten. Samenwerking als kleine gemeenten is namelijk geen keus maar een noodzakelijkheid! Bovendien deelden we de overtuiging dat samenwerken in ieder geval netto niets extra’s kost dus…… wat let ons?

Er zijn ook lichtpunten in de samenwerking binnen het Land van Cuijk; van het ‘samenhuizen’ van de vijf brandweerorganisaties in Mill wordt het daadwerkelijk samenwerken! De werknemersvertegenwoordiging heeft op donderdag 25 juni 2009 het licht nadrukkelijk op groen gezet.

En nu ik toch schrijf over de lichtpunten; het gaat de gemeente Mill en Sint Hubert uitstekend. We zijn met stip gestegen op de lijst van meest veilige gemeenten!! Van 379 naar 401 (van de 439 gemeenten). Een pluim waard aan de politie-organisatie èn aan u inwoner van deze prachtgemeente! Want een veilige leefomgeving maak je samen. En daarin slagen we uitstekend! Urk, Staphorst, Tytsjerkteradeel en Boekel (plaats 406) begeleiden ons in de top. Helaas dus wederom de nummer 2 in de provincie Noord-Brabant. Cuijk (plaats 168), Grave (265), Sint Anthonis (292) en Boxmeer (324) zijn middenmoters. De westelijk van ons gelegen gemeenten Landerd (193) en Uden (80) doen het beduidend minder.

Het College zet actief in op het binnenhalen van subsidies (zowel op provinciaal als landelijk en Europees niveau). We zijn daarin zeer succesvol kijkend naar de reeds toegezegde subsidies op het Centrumplan Mill (825.000). Maar ook in de ‘kleinere’ projecten doen we het goed; zo wisten we voor de dringend noodzakelijke restauratie van de Heimolen toch 84.000 euro los te peuteren terwijl op voorhand onze kansen gering werden ingeschat. Aandringen en doorzetten loont dus! En er zijn nog meer ijzers in het vuur; onder andere voor het dorpsontwikkelingsplan Mill. Ik zal u binnenkort daarover berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *