Op naar 3 maart 2010 no.1: Integriteitskwesties maken gemeenteambt minder aantrekkelijk.

NRC-NEXT van 24 maart besteedde uitvoerig aandacht aan bestuurlijke integriteit. Guusje ter Horst maakt zich zorgen over de integriteit van het lokale bestuur. “Een beetje integriteit bestaat niet” Dat zei wijlen Ien Dales, als minister van Binnenlandse Zaken, al in 1992 op een congres van de VNG. De huidige minister van Binnenlandse Zaken wil wethouders en raadsleden gaan scholen en burgemeesters meer middelen geven.

Sander Schelberg, nu burgemeester van Teylingen, pleit voor “een veiligheidsonderzoek naar de antecedenten van gemeentebestuurders. Inzicht krijgen in justitiele gegevens van iemand, allemaal in vertrouwen. Je moet van onbesproken gedrag zijn, klaar.”

Burgemeester Van der Sluijs van Leidschendam was eerder burgemeester van Maarssen, waar hij te maken had met raadsleden, “die afspraken aan hun laars lapten”, zo blikte hij terug. “Dat was voor mij de bloody limit.”

Mijn conclusie na het lezen van het uitvoerige artikel luidt:

“De gedragscode is een goede zaak. Bestuurlijke integriteit moet permanent op de politieke agenda staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: