Grave Lokaal

Gezocht: twee miljoen euro voor Maaszicht !

De gemeente Grave kan het multifunctionele centrum in het nieuwe Maaszicht niet betalen.

Wethouder Hans Bos zoekt nog zo’n twee miljoen euro om de kosten te dekken.”Ik heb altijd geweten dat er een financieel spanningsveld zat op dat multifunctionele centrum. Maar nu het plan uitgewerkt is, worden we geconfronteerd met een tekort”, zegt Bos.

Waar Grave het geld vandaan haalt, weet Bos nog niet. Evenmin is duidelijk of de problemen zorgen voor nieuwe vertraging van de bouw van Maaszicht.De Graafse gemeenteraad stemde vorig jaar in met het collegevoorstel om een nieuw multifunctioneel centrum in Grave onder te brengen bij de nieuwbouw van verzorgingshuis Maaszicht.

Nieuw Maaszicht komt er al twintig jaar.

De gemeente Grave komt twee miljoen euro tekort voor de bouw van een multifunctioneel centrum in het nieuwe Maaszicht. Het is niet de eerste keer dat er onzekerheid bestaat over de komst van het nieuwe verzorgingshuis.
Bos gaat ervan uit dat de verkoop van de oude gemeenschapshuizen Esterade, Katrien en Westhoek de gemeente Grave twee miljoen euro oplevert. Het nieuwe multifunctionele centrum moet gedekt worden met de opbrengst van die drie panden. Maar zelfs in die situatie blijft er dus nog een tekort van twee miljoen euro over. Bos verwacht niet dat de bouw van Maaszicht uitgesteld moet worden.

“Als er snel een oplossing komt, zijn we er snel uit en kunnen we beginnen.

Maar wat mij betreft gaan we niet aan de slag als er nog geen solide dekking is.”

Bestuurslid Adri van Osch van Brabant Zorg (dat het nieuwe Maaszicht realiseert) heeft officieel nog niet gehoord van het Graafse dekkingstekort. “Maar ook ik hoor geruchten.”Op de situatie van Grave wil hij niet ingaan. “We wachten eerst ons overleg af. Dan bekijken we welke beren er op de weg zijn en hoe we die er vanaf schieten.”Verdere vertraging voor het project is geen optie, zegt Van Osch. Het oude Maaszicht (aan de Prinsenstal in Grave) verkeert in slechte staat. Zo zijn er geregeld lekkages. “We zitten daarom met een dilemma. We willen zulke problemen oplossen, maar dat betekent ook dat we moeten investeren in een gebouw dat we snel hopen te verlaten. Later beginnen met de bouw zou in ieder geval volkomen onacceptabel zijn. Zeker ten opzichte van de bewoners.”Het verhaal van Maaszicht kent namelijk een lange voorgeschiedenis.

In december 2005 maakte het bestuur van de voorloper van BrabantZorg officieel bekend dat het er nu dan toch echt van ging komen: de nieuwbouwplannen voor het Graafse verzorgingshuis waren nu echt rond. Op alle fronten. Dat wilde niet zeggen dat het gebouw er al snel zou staan.Van Osch hield een veilige termijn aan. Een opening over vier jaar (dus in 2009) vond hij een realistische inschatting.

Maar anno 2009 is er van een opening nog lang geen sprake. Sterker: de eerste spade moet de grond nog in. Nog sterker: zelfs de voorbereidingen daarvoor zijn nog niet rond, want wie opdraait voor alle financiële consequenties en hoe dat gebeurt, moet de komende weken duidelijk worden.

Maar ze zijn wel wat gewend in Grave.

Eigenlijk is Maaszicht meer het verhaal over dat verzorgingshuis dat er maar steeds niet lijkt te komen.De eerste plannen voor een nieuw gebouw werden immers al ruim twintig jaar geleden bij het gemeentebestuur ingediend. Eind 2003, begin 2004, schreef Van Osch een brandbrief aan de gemeente Grave. De angst dat de bouw in de knel zou komen groeide snel, omdat er problemen waren bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Wisseveld, waarvan Maaszicht onderdeel uitmaakte. Belangrijkste onderdeel van die problemen was dat bouwer Ballast Nedam zich terugtrok.Van Osch vreesde dat door de vertraging toegezegde overheidsgelden aan Maaszicht voorbij zouden gaan en de bouw op losse schroeven zou komen te staan. Daar kwam bij dat de situatie in het oude Maaszicht wat hem betreft steeds nijpender werd.Volgen nog uitgebreide onderhandelingen met de gemeente over onder meer een nieuwe locatie voor de nieuwbouw aan de Pater van Elzenstraat en een wijziging van het aantal bouwlagen van vier naar vijf. Maar eind 2005 was het dan zover: alle hobbels waren genomen en weinig stond de aanvang van de bouw meer in de weg…

Oké, er is een tekort. En nu? Er zijn verschillende manier waarop Grave het probleem van de twee miljoen kan oplossen.

Drie scenario’s:

1. Er komt een gesprek met Brabantzorg (begin maart). Misschien dat de twee partijen samen een oplossing bedenken.
2. Er is een provinciaal woningbouwfonds om de huizenmarkt een impuls te geven. Daar heeft Bos Maaszicht voor aangemeld. Een commissie van Provinciale Staten beslist volgende week.
3.Geld lenen is een optie. Bos: “Maar ik weet niet of het slim is om Grave op te zadelen met een schuld van twee miljoen euro.”

Ja, die fabriek stond er. Ooit.

Een diepe zucht. Indianenverhalen, dat zijn het, zegt wethouder Harry Opsteegh. Eerder deze week stelde een bezorgde SP-fractievoorzitter Frank Stoffer vragen over Maaszicht. Of het klopt dat de bouw wederom vertraagd is? En dat dat komt door vervuilde grond? Hij hoorde namelijk een hardnekkig gerucht in Grave. “Op die plek zou vroeger een gasfabriek gestaan hebben, waardoor de grond verontreinigd is.”Een gasfabriek? Ja, daar weet wethouder Harry Opsteegh alles van. Die stond er ooit. Maar niet op de plek van Maaszicht, zegt hij. “Hij had de geschiedenis van Grave beter moeten bestuderen.”Het pakhuis van de boerenbond, dàt stond ooit op de plek waar in het najaar de bouw van Maaszicht begint, zegt hij. “En de gasfabriek stond op de plek waar nu het Oranje Bastion staat.”De grond onder die straat (en ook onder woningen aan de Sint Henricusweg en de Koninginnedijk) vlak bij het huidige stadhuis werd in 1997 gesaneerd. “Alle woningen stonden op heipalen”, weet Opsteegh nog.

Vertraging? Nee dus, zegt Opsteegh.

“De enige vertraging die er is, is bekend. Die heeft te maken met de grondpositie. We zouden in april beginnen, dat wordt nu september. Nee, er is geen enkele aanleiding tot bezorgdheid.”

Een jaartje of vijf later.

De eerste spade zou eind 2004 de grond ingaan tot bouwer Ballast Nedam zich terugtrok uit het overkoepelende project Wisseveld de bouw van een verbeterd Wisseveld kon in de loop van 2006 van start gaan althans, dat was de bedoeling in april 2009 zou de bouw eindelijk beginnen dat werd eind dit jaar: Maaszicht moest juridisch losgekoppeld worden van Wisseveld.

Bron: de Gelderlander; editie Maasland

Reacties op de website van de Gelderlander:

Sinds het vertrek van wethouder Van Geest, die kennis van zaken had, is het helemaal mis op het gemeentehuis van Grave!

Gravenaar – 27-02-2009 16:46

Tsja maar het gemeentehuis mocht wat kosten .En nu gaat het om de gewone mensen (die ons hebben gemaakt wat we nu zijn na de tweede wereld oorlog) en die kunnen nu barsten.

EJ – 27-02-2009 07:37

Een gedachte over “Gezocht: twee miljoen euro voor Maaszicht !

  • Het gekke van dit alles is dat er WEL genoeg geld was voor een nieuw gemeentehuis. Dat mocht wat kosten en maaszicht wacht al zo’n 20 jaar op wat verbetering. Maar ach het betreft hier maar oudere van de samenleving.Die zullen geen kick geven. het is toch belachelijk dat maaszicht hier zo lang op moet wachten terwijl het gemeentehuis voorrang heeft en niet eens ZO nodig was. want hoeveel kostte het om het oude gemeentehuis op te knappen.Wat nu meer dan een jaar leeg staat. GRR om boos van te worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *