Eerste steen leggen van Residentie Velp.

Op de website van de Gelderlander, http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasland/, deze foto waarop ik actief ben als Graafse stadsfotograaf.

De heer Caelers en burgemeester Delissen bekijken een gerestaureerd gebouw waarin de eerste steen gemetseld is.

De heer Vugs, mede-eigenaar van VC Investments, verwelkomde de gasten in de tent op het terrein van de voormalige Binckhof. B.V. de Binckhof had de mensen uitgenodigd voor de eerste steenlegging van dit unieke project. In september 2006 is het pand aangekocht van Parkvisie. Nadat het conferentiehotel niet haalbaar bleek omdat het aanleggen van benodigde parkeerplaatsen niet mogelijk was werd gewerkt aan een particuliere woonzorgvoorziening. Omdat het een rijksmonument is werd het nog complexer om van het markante gebouw een geschikt object te maken.

Iedere twee weken vergadert het bouwteam, bestaande uit medewerkers van Gemeente, adviseurs en de Binckhof. De vorst was er debet aan dat er 6 tot 8 weken niet gewerkt kon worden.

Begin 2010 moet het gebouwencomplex in gebruik genomen worden.

De heer Hofmans, de toekomstig exploitant, vertelde wat er in het gebouw gaat gebeuren. Wat hadden te maken met een gebouw dat ernstig vervallen was maar nu robuust de toekomst in kan gaan. 150 jaar geleden kwamen hier novicen in die 17 jaar moesten zijn, rijpheid van karakter en gedoopt en gevormd waren.

Welk publiek komt in aanmerking voor dit complex? De vergrijzing, AWBZ problematiek, verpleeghuiszorg enz. maakt het voor veel mensen noodzakelijk naar andere zorg/wonen om te kijken. Wonen, zorg en service zijn de drie belangrijkste peilers onder dit project.

Partijen uit de zorg- en hotelwereld (4 sterrrenwereld) hebben elkaar in Velp gevonden.

De zorg is niet intern maar wordt “ingevlogen” van buiten door een gerenomeerde thuiszorgorganisatie. Het wonen moet in dit huurcomplex voorop staan. Ook kunnen mensen die bijv. na een heupoperatie ontslagen worden hier tijdelijk verblijven en revalidatie ondergaan. Er komt een fysiotherapiepraktijk met fitness en healthness. Mensen kunnen hier samen langdurig wonen ook als de partner bijv. dementerend is.

Er komen 61 appartementen en 13 verpleegkamers in het gebouw voor 106 bewoners.

Na de eerste steen gelegd te hebben sprak burgemeester Delissen nog kort.
Tussen 1863 en 1865 is dit gebouw gebouwd in Neogotische stijl. De architect was de jezuit Slootmakers. Het is in eigen beheer ontworpen en gebouwd.
CDA grootheden zoals van Agt, Steenkamp, de Jong en pvda-er Stemerdink hebben hier hun opleiding gekregen. Het gebouw met tuin heeft een Engelse uitstraling. Als zorginstelling de Binckhof heeft het lang gefunctioneerd.

Met name door toedoen van oud-burgemeester Zelissen is het nooit tot afbraak van dit gebouw gekomen.

Burgemeester Delissen complimenteerde de heer Caerlers met zijn doorzettingsvermogen.

“Ondernemers met lef zijn welkom in Grave”: zei ze tenslotte.

In het fotoarchief een impressie van de bijeenkomst waarvoor ook raadsleden uitgenodigd waren.
De Gelderlander website:
Burgemeester Wilma Delissen, eigenaar Jos Caelers en zijn zakenpartner Arjen Vugs voor het doek met daarachter de eerste steen, terwijl raadslid Jacques hen op de foto zet.

Foto: Frank Houtappels
Het nieuwe Binckhofterrein in Velp is in 2010 klaar. Dat zei Arjen Vugs, mede-eigenaar van het verantwoordelijke CV Investments uit Eindhoven, woensdag bij de eerstesteenlegging van het oude klooster Mariëndaal.
Het Binckhofterrein wordt gerestaureerd. De kamers worden omgebouwd tot 61 zorgappartementen en 13 verpleegkamers. Het zogenoemde zorghotel biedt plaats aan 106 bewoners. De bedoeling is dat de eerste vleugel van het gebouw komende zomer open is voor bezichtiging.

5 gedachten over “Eerste steen leggen van Residentie Velp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: