Column – Geen Nieuws; Klasse

Door Frank Houtappels van de Gelderlander; die krant die zoveel onderzoekswerk in Grave steekt !!

Klasse.

Bij goed weer zie je ze staan, vanaf de Gelderse kant van de Maas. Op de dijk, op de Thompsonbrug, op de toren van de Sint Elisabethkerk, op de daken van een door onkruid overwoekerd bedrijfsgebouw.Jaloerse Gravenaren. Het gras is groener aan de overkant, zie je ze denken. En soms, heel soms, hoor je het ook. Op het stadhuis, bijvoorbeeld. Staat Grave weer eens onderaan op een ranglijstje? Ja hoor, zie je wel: Wijchen is nummer één. Kan die wethouder niet eens komen vertellen hoe ze dat doen? En staat er tegen iedere Wijchense lantaarnpaal een bord: ‘losliggende stoeptegel? Bel de gemeente’, dan stelt iedere zichzelf respecterende fractie in de Graafse raad daarover vragen aan de wethouder.

Waarom doen ze dat in Wijchen wel, en in Grave niet? Ach, Wijchen. Een slaperig dorpje dat krampachtig een bruisende stad probeert te zijn. Het nieuwe gemeentehuis is er al getekend, d’r moet alleen nog een passende plek voor gezocht worden.

Hoogbouw? Welnee, want in het centrum van tweestromenland mag een gebouw niet hoger zijn dan viereneenhalve bouwlaag. En winkeliers moeten er hun reclameborden naar binnen halen, om het centrum lekker overzichtelijk te houden (hebben ze vast afgekeken van Grave). Middelmaat. Bescheidenheid. Dat is Wijchen. Saai. Maar ja: ze dóén het wel.

En ondertussen tuurt Grave vol afgunst en dadendrang noordwaarts. Grave. Dat karaktervolle stadje met z’n ambitieuze volkje. Met een stadhuis (!), ontworpen door een Architect Van Naam, opgetrokken uit marmer.
Klasse. Grave hééft het.Wijchen heeft het niet nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: