In totaal 198 inschrijvingen


De provincie Noord-Brabant heeft in totaal 198 inschrijvingen voor de Brabantse Dorpen Derby ontvangen. De Dorpen Derby is een leefbaarheidswedstrijd voor dorpen. De projecten komen uit 55 van de 68 Brabantse gemeenten.

In de week van 19 januari krijgen 10 genomineerden bericht. Zij winnen €10.000 voor hun idee en presenteren zich op 7 februari in het provinciehuis. In de periode van 7 februari tot 13 juni gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan tot de finale die op 13 juni plaatsvindt. De overige deelnemers krijgen per brief bericht dat zij niet genomineerd zijn.

Een van de ingeschreven projecten is de beeldentuin van de St.Elisabeth’s kerk.

Zerken zonder graf staan er mos te vangen. En er liggen grindtegels. Waar trouwens bijna nooit iemand overheen loopt, want de poorten naar de kerktuin van de Elisabethkerk in Grave zijn vaker gesloten dan geopend.

Dat moet anders, vinden Kees Buijs (47) en Ilse Tielen (48). Zij willen er een beeldentuin beginnen. In mei moet-ie open. Maar of dat gaat lukken?

Voor de plannen van het Graafse echtpaar is namelijk geld nodig. Er moet een boombank komen. En een taxushaag die een wandelpad omzoomt. Leibomen moeten de hoogbouw naast de kerk uit het zicht nemen. Verspreid over de tuin (1000 m) moeten beelden van professionele kunstenaars komen te staan. “De periode om de tuin onder handen te nemen, breekt nu aan”, zegt Tielen. “Verder willen we een internetsite beginnen en folders maken. Dat kost geld als je het goed wil doen”, zegt Buijs.

Entree heffen willen de twee niet, want de beeldentuin moet laagdrempelig zijn. Dus doen ze mee aan de Brabantse Dorpenderby. Met dat project van de provincie valt subsidie te winnen voor plannen die de plaatselijke leefbaarheid bevorderen. Vice-voorzitter Leo de Vreede (71) van de pastorale eenheid Emmaüs vindt de beeldentuin in ieder geval een goed plan. De Elisabethkerk is nu nog vaak dicht. Dat er gidsen bij het stadspark aanwezig zijn, stimuleert het kerkbestuur om ook in de kerk rondleidingen te geven. “Sommige mensen schrijven in ons gastenboek dat ze het een schande vinden dat we zo vaak gesloten zijn. Zit wat in. De kerk is toch een beetje van iedereen?”

Bron: de Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: