“Het gaat me te vaak om het spel”.

Jacques Leurs kan politiek niet loslaten.
Hij wil het niet letterlijk zeggen, maar wie goed luistert naar Jacques Leurs kan zonder risico te lopen de conclusie trekken dat hij de Graafse gemeenteraad niet zal verlaten. Deze week vroeg de CDA-fractie hem uit de fractie te stappen. Leurs werd onder meer solistisch optreden verweten.

“Ik heb helemaal geen zin om mee te doen aan politieke spelletjes. Ik zit voor de inhoud”.

Op de keukentafel ligt wat je zou kunnen noemen het reglement van orde van het CDA in Grave. Jacques Leurs wijst op het artikel waarvan hij ongewild en ongetwijfeld de oorzaak is: Als een journalist contact zoekt met een lid van de fractie, dan verwijst die naar de voorzitter of doet aan de voorzitter mededeling van het contact met kennisgeving van de inhoud.

Niet dat het veel geholpen heeft, want als Jacques Leurs een mening heeft over wat zich afspeelt in Grave dan houdt hij die niet voor zich. Deze week betekende mede die openhartigheid zijn politiek einde bij het CDA. Leurs werd gevraagd op te stappen. Hij vroeg en kreeg bedenktijd tot 3 februari.

Dus maar meteen de belangrijkste vraag: blijft U in de raad zitten?
“Ik heb tot 3 februari bedenktijd”.

Dat is geen antwoord op de vraag.
“Stel dat ik zou blijven, dan is dat omdat ik me in wil blijven zetten voor Grave en de Gravenaren.”

Dat is ook geen antwoord op de vraag.
Leurs fronst. Het is van zijn gezicht af te lezen: Jacques Leurs geeft zijn raadszetel niet op. Wars als hij is van politiek spel zal de 62-jarige voormalig brood- en banketbakker zijn raadszetel niet prijsgeven. Het zou haast tegennatuurlijk zijn. Dan maar op eigen titel. En hij zit trouwens al op een aardige plek in de raadszaal, want aan zijn zijde vindt hij de SP – “Daar kan ik het best mee overweg” – en een eindje verder de PVDA. “Daarmee kan ik het ook vinden”.

Maar het gaat hem niet in de koude kleren zitten na zes jaar raadslidmaatschap waarvan een periode als fractievoorzitter. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Zeker omdat ik dacht dat we elkaar wel weer gevonden hadden. Maar het is niet anders.”

Vijf keer was Leurs campagneleider bij CDA-verkiezingen. Altijd goed voor CDA-koekjes die hij zelf bakte en op de markt aan de man bracht. Inmiddels 25 jaar is hij gespreksleider bij de branchevereniging De Echte Bakker, tien jaar is hij secretaris bij het speciaal onderwijs in Cuijk en zondags is Leurs koster in de Elisabethkerk.

“Daarnaast ben ik al 38 jaar getrouwd, dus de reden dat ik solistisch zou opereren en dat er niet met me samen te werken valt, klopt dus niet altijd en overal.”

Maar waar ging het dan fout?
“Al in 2007 was er een geheime vergadering van de coalitiepartijen. We zijn daarvoor helemaal naar Veldhoven gereden. VVD en PVDA wilden van mij als fractievoorzitter af. Met name de VVD vond dat ik te kritisch was over het functioneren van wethouder Bos. Daarmee was ik een gevaar voor de coalitie. Toen stonden fractie en bestuur nog pal achter me.”
Het bleef echter een breekbare band tussen raadslid en rest van het CDA. Toen Leurs wegens prive-omstandigheden een aantal maanden langs de zijlijn stond, werd het fractievoorzitterschap waargenomen door Matt Cruijsen, afkomstig van de inmiddels met het CDA gefuseerde 3Dorpenpartij(3DP).

“Ik ging er vanuit dat ik als fractievoorzitter terug zou komen. Maar toen ik begreep dat het voorzitterschap van Cruijsen geevalueerd zou worden, wist ik al hoe laat het was…”

De volgende grote hobbel was het vertrek van PVDA-wethouder Jacques van Geest, die opstapte om te voorkomen dat hij zou worden weggestuurd. “Ik had kritiek op de opstelling van mijn eigen wethouder (Harry Opsteegh,RP) Je kunt het niet maken te zeggen dat je twee jaar met plezier hebt samengewerkt en dan iemand, onder druk van de VVD, de laan uit sturen. Volgens Opsteegh moest dat omdat anders het hele college gevaar zou lopen, maar het koste ons wel de beste wethouder.

“Het CDA is de laatste jaren meer en meer gijzelaar geworden van de VVD. Met de komst van 3DP dacht ik dat daar wel verandering in zou komen.

Het leverde ons immers twee extra zetels op, maar er is niet veel veranderd. Daar kan ik soms inderdaad niet mee uit de voeten. Ben je dan te solistisch? Misschien wel, maar dat isdan maar niet anders.”
“De vorige raadsperiode zat hier veel meer een raadwaarbij het om de de zaak ging. Raadsleden die thuis waren in de inhoud zijn verdwenen. Het gaat meer en meer o mhet politieke spel. Om de raadsleden zelf. En de politiek wordt bedreven
vanuit gevoel en intuitie. Dat is toch echt niet voldoende.

“Ik probeer altijd mijn dossiers te kennen. Eerst weten waarover je het hebt, dan je mening vormen. “Tijdens een bijeenkomst in basisschool Hartenaas was ik laatst al vroeg aanwezig. Ik zat helemaal vooraan. Toen de andere CDA-fractieleden binnenkwamen gingen ze drie rijen achter me zitten. De VVD zat nog verder naar achter.Frank Stoffer van de SP kwam naast me zitten. “Ben jij melaats of zo, vroeg -ie me.”

Bron: de Gelderlander d.d. 24 januari 2009

De foto is van Ed van Alem; http://www.fotovanalem.nl/

8 gedachten over ““Het gaat me te vaak om het spel”.

 • 24 januari 2009 om 11:53
  Permalink

  Langzaamaan komt de aap uit de mouw waar het blijkbaar volgens de ‘volksvertegenwoordigers’ om draait in de graaf.

  Beantwoorden
 • 24 januari 2009 om 12:36
  Permalink

  Wanneer gaan jullie eindelijk besturen en doen waarvoor jullie door ons gekozen zijn?

  Beantwoorden
 • 24 januari 2009 om 13:09
  Permalink

  Is dan écht de hele Graafse politiek tegen Jacques Leurs? Ik vind dat meneer Leurs behoorlijk tegen anderen aanschopt, ongeveer tegen iedereen. En dan nóg zeggen dat het hem om de inhoud gaat? Gaat het de heer Leurs niet om zichzelf? Ik heb net voor het eerst de website van het CDA gezien met mijnheer Leurs pontificaal in beeld. HAHAHA: “Het gaat mij om de inhoud”. Laat me niet lachen. Arm CDA, arme raad.

  Beantwoorden
 • 24 januari 2009 om 22:08
  Permalink

  Jacques,

  We wensen je veel sterkte toe met het besluit om te blijven of te stoppen als gemeenteraadslid, het zal niet gemakkelijk voor je zijn.
  We weten dat je Grave een warm hart toedraagt.

  Saludos Nettie en Jos.

  Beantwoorden
 • 26 januari 2009 om 06:55
  Permalink

  Beste Jacques,

  Je doet goed werk voor De Graaf, maar een teamspeler ben je niet. Dat zit niet in jou en je verandert daarin ook nooit. Ik snap je collega’s wel, maar voor jou vind ik het vreselijk. Ga in je eentje verder en hou op met verongelijkte reacties naar anderen toe. Succes!

  Beantwoorden
 • 26 januari 2009 om 17:37
  Permalink

  Jeanette wil toch al jaren dat je ophoudt met de politiek? Dan stop je toch?

  Beantwoorden
 • 26 januari 2009 om 19:42
  Permalink

  Stoppen is wel toegeven aan diegenen die het kritische perspectief van Jacques niet waarderen!

  Beantwoorden
 • 27 januari 2009 om 12:10
  Permalink

  Doe niet hetzelfde als Wil Baaijens en gooi niet de handdoek in de ring. Raadsleden hebben een controlerende taak en dat is waar je goed in bent. Doorgaan dus !!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: