Van Geest verduisterde volgens het woordenboek, zegt Koevoets

Ex-wethouder Jacques van Geest (Grave) heeft volgens raadslid Godfried Koevoets (LPG) mogelijk gemeenschapsgeld verduisterd. Misschien niet volgens het wetboek van strafrecht, wel volgens de Dikke Van Dale, zegt hij. Koevoets sprak in oktober in de gemeenteraad de gedachte uit dat de wethouder zich mogelijk schuldig had gemaakt aan verduistering. Maar hij trok zich nog dezelfde raadsvergadering terug, omdat hij twijfelde of hij die term wel kon gebruiken.

Dinsdagavond was hij wel stellig. Volgens Koevoets heeft Van Geest als wethouder onderhands afspraken gemaakt met Mooiland Maasland over het project Bijl/Hofplein in het centrum van Grave. Hij baseert zich naar eigen zeggen op een vertrouwelijk rapport. De woonmaatschappij zou tegen gebruikelijke afspraken in geen bijdrage hoeven storten in het mobiliteitsfonds. Dat is een geldpotje ter compensatie voor parkeerplekken die ergens niet gerealiseerd kunnen worden. Het geld voor de parkeerplaatsen heeft Van Geest volgens Koevoets ‘aan de zichtbaarheid van de raad onttrokken’. “Verduistering dus, als je het woordenboek erbij pakt. Je onthoudt de gemeenschap gelden die zakelijke partners wel moeten betalen.”Het raadslid bestrijdt dat Van Geest fraude gepleegd heeft. “Hij was niet uit op persoonlijk gewin, maar had de raad wel moeten informeren.”Koevoets verwacht geen verdere actie tegen Van Geest. “Het toont alleen aan dat hij als wethouder terecht gesaneerd is.

Volgens PvdA-fractievoorzitter (en partijgenoot van Van Geest) Léon Kamps vertelt Koevoets ‘slechts de halve waarheid.

Jacques van Geest: “Dat we Maasland hebben gematst is een ordinaire bewering. De parkeergarage onder Bijl/Hofplein zou astronomisch duur worden. We hebben gewoon geconcludeerd dat het niet haalbaar was.

Van Geest trad in oktober onder politieke druk af als wethouder. De PvdA stapte uit de coalitie, voormalige oppositiepartij LPG regeert nu mee.

Bron: de Gelderlander; digitaal: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasland/
Aanvulling: in de lijst van vragen en toezeggingen staat:

Tussen Mooiland / Maasland en de gemeente bestaat een contract waardoor er alleen met Mooiland / Maasland zaken gedaan moet worden.

De vraag van de heer Koevoets of oud wethouder J. van Geest het mobiliteitsfonds buiten werking heeft willen stellen voor het project “Bijl/Hofplein te Grave kunnen we met ja beantwoorden. Voor oud wethouder J. van Geest was dit een mogelijke haalbaarheidsvariant die hij binnen het stadhuis en met partijen aan de orde heeft gesteld.

Binnen het college is hier nooit een formeel besluit over genomen.
Ook heeft de raad hierover geen besluit genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: