LPG regeert voortaan mee in raad Grave; 2 wethouders i.p.v. 3

Oppositiepartij LPG schuift aan bij de coalitie van CDA en VVD in Grave. Dat hebben de drie partijen donderdag bekendgemaakt. Er komt geen derde wethouder meer deze ambtsperiode.

Grave gaat verder met de twee zittende wethouders Hans Bos (VVD) en Harry Opsteegh (CDA).
Parttime-wethouder Bos gaat fulltime aan de slag en het hoofd Ruimtelijke Ordening van de gemeente krijgt er taken bij. Grave verkeerde in bestuurscrisis sinds wethouder Jacques van Geest (PvdA) in oktober onder politieke druk opstapte.

In eerste instantie koos de gemeenteraad (met uitzondering van de PvdA) voor een open sollicitatieprocedure om een derde wethouder te zoeken. De PvdA werkte uit principe niet mee aan de open sollicitatieprocedure, onder meer omdat die te veel tijd zou kosten. De SP haakte later af, omdat die partij ten principale geen voorstander is van drie wethouders.

Van de open sollicitatieprocedure werd later helemaal afgestapt, hoewel enkele kandidaten zich al gemeld hadden voor de wethoudersfunctie. De zittende wethouders Bos en Opsteegh zeiden dat het opsplitsen van de derde wethoudersportefeuille de meest praktische oplossing zou zijn.

“Ik vind het de meest voor de hand liggende oplossing”, zegt Ben Peters, die zich namens het CDA bezig hield met de sollicitatieprocedure. Waarom de raad niet meteen voor deze oplossing koos?
Peters:”Blijkbaar was het in eerste instantie geen optie. Pas gaandeweg de procedure is het een mogelijkheid gebleken”. Dat de LPG het coalitie-akkoord ondersteunt, betekent niet dat die overeenkomst ten gunste van de oppositiepartij is aangepast, zegt Peters. “De insteek was gewoon een zo breed mogelijk draagvlak creeren”. LPG fractievoorzitter Anja Henisch was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.”

“Dit is de beste oplossing”, zegt VVD fratievoorzitter Peter Hendriks. “Er waren heel aardige kandidaten, maar een nieuwe wethouder moet ook ingewerkt worden. Daar gaat een lange periode overheen. Het is alweer januari voordat de wethouder aan de slag kan. En dan moet hij nog ingewerkt worden”.

Bron: de Gelderlander

Persbericht:

In oktober diende de heer J. van Geest zijn ontslag in als wethouder (portefeuille R.O.) van de Gemeente Grave.

Hierna is overleg gepleegd met en door vier raadsfracties:CDA,VVD,LPG en SP.
De PVDA wenste hier niet aan mee te doen om voor hen moverende redenen.

in de eerste bijeenkomt werd besloten een open sollicitatieronde te starten. Er volgden een aantal sollicitaties en wederom overleg. De SP nam daarbij afscheid van het proces omdat men slechts met een college met twee wethouders verder wilde.

Ook werd door CDA,VVD en LPG een alternatief naar voren gebracht. Behoud de twee wethouders, met uitbreiding van functie uren en versterking van de projectfunctie (RO) in de organisatie.

Op 2 december 2008 werd besloten voor deze optie te kiezen, inclusief de oprichting van een stuurgroep waarvan de politieke partijen deeel uitmaken.

Het raadsvoorstel zal op 16 december in de Gemeenteraad in steming worden gebracht.

Grave, 3 december 2008 CDA,VVD,LPG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: