Commentaar: Ondernemers

Proef verlichting hoek Bagijnestraat – Hoofschestraat; start sfeervoller centrum in de wintermaanden ?

Grave is, op een na de minst vriendelijke gemeente voor ondernemers in Brabant. Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek van MKB Nederland dat, onder meer in Grave, een flink aantal ondernemers een enquete voorlegde. Ondernemers klagen over onwillige ambtenaren en de voorzitter van de Wijchense ondernemersvereniging vindt dat het, vergelekem met zijn eigen gemeente, allemaal wat stroef gaat in de Graafse binnenstad. Dat klopt, je kunt er inderdaad niet zomaar reclame aan je gevel knopen en een besluit om er iets te slopen is ook niet een, twee drie genomen.

Ja, dat haalt je de koekoek. Grave is wat dat betreft wel even iets anders dan Wijchen. Grave is een historisch stadje, met kleine historische straatjes, met historische panden. Dat zou Wijchen wel willen. Logisch dat je daar niet vrolijk aan het slopen, of bouwen gaat als je daar even zin in hebt.
Grave is bijzonder, maar dat bijzondere is ook direct het eeuwige probleem waar Grave mee kampt. Al die historie biedt immers geen bruisend centrum waar winkelend publiek of toeristen in drommen op af komen. Jan des Bouvrie dacht dat dit hem wel zou lukken en zie: zijn Arsenaal staat al jaren kommervol leeg.

Het is daarmee niet alleen de ambtenarij die Grave “onvriendelijk” maakt. Het is zijn structuur, zijn statuur,het probleem om daar iets moois van te maken. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Er moet toch een plan te bedenken zijn waarmee al die “problemen” worden omgezet in sterke punten die buurgemeente Wijchen doen verbleken.

Bron: de Gelderlander

P.S. Mijn eerste reactie: Dit commentaar is mij uit het hart gegrepen.

Als we er in slagen en deze uitdaging allen oppakken:

  • Om zo snel mogelijk te starten met de sloop van het Stadhuis en de renovatie van het Oude Stadhuis en bouw parkeergarage/winkels/woningen/Bijl/Hofplein Grave een uniek winkelend vierkant te geven.
  • De initiatiefnemers van het Zorghotel zo snel mogelijk met het Arsenaal aan de gang kunnen.
  • Nieuw Maaszicht te bouwen en de Prinsenstal te ontwikkelen.
  • Het Nieuwe Maasfront, van Oude tot Nieuwe Haven inclusief Scheepswerf, innovatief vorm te geven.
  • Woningen en bedrijven op het Wisseveld bouwen.
  • De Hampoort eindelijk te ontsluiten.
  • Horecaondernemers en binnenstadondernemers in Graveon de handen in een slaan met het Bezoekersmanagement om Grave winkelend, recreatief en toeristisch de plek te geven die het verdient.
  • Goede parkeervoorzieningen aanleggen.
  • Goed overleggen en samenwerken met enthousiaste Wijkraad binnenstad.
  • In SETA verband in het Land van Cuijk nog hechter samenwerken en Grave promoten als Enige Stad tussen alle dorpen !!

Zal Wijchen zeggen: “Grave is zo gek nog niet!!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: