4 mrt. 2017

Het initiatief van Keerpunt 2010 wordt uitgevoerd! Van harte aanbevolen. Keerpunt 2010 nodigt belangstellenden uit om in gesprek te gaan met onze fractieleden!
Cursus Politiek Actief voor inwoners van de  Cuijk, Escharen, Gassel, Grave en Velp, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis

Op woensdag 5 april 2017 start de cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee hopen de gemeenten inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als raadslid. Aanmelden is gratis en kan via de griffier van uw gemeente.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt.

Programma

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.
De cursus start op woensdag 5 april. De zes bijeenkomsten hebben elk een ander thema en vinden plaats op wisselende locaties in de 4 gemeenten. De deelnemers bezoeken ter afsluiting van de cursus een raadsvergadering.

De bijeenkomsten op een rij:

  • 5 april 2017 - Introductie en algemene staatsinrichting (stadhuis Grave) Kennismaking, Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is de plaats van de gemeente?

  • 12 april 2017 - De gemeente (locatie nog te bepalen) Hoe werkt de gemeente? De besluitvorming binnen de gemeente, Beïnvloeden van de besluitvorming.

  • 19 april 2017 De gemeenteraad (locatie nog te bepalen) Taken en rollen van de gemeenteraad, Instrumenten van een raadslid, Basiskennis over gemeentefinanciën.

  • 10 mei 2017 Lobbyen (locatie nog te bepalen)

  • 17 mei 2017 Debatteren (locatie nog te bepalen)

Bijwonen raadsvergadering, dit varieert per gemeente.

  • 16 mei in Grave
  • 18 mei in Sint Anthonis
  • 22 mei in Cuijk
  • 15 juni in Mill en Sint Hubert

Meer informatie

De cursus wordt verzorgd door ProDemos – Huis voor de democratie en rechtsstaat.

Geïnteresseerd

Wilt u deelnemen aan de cursus Politiek Actief, dan kun u zich tot 13 maart 2017 per mail aanmelden bij de griffier via sophie.de.best@grave.nl met een korte motivatie en onder vermelding van uw woonplaats en telefoonnummer. De cursusgroep wordt zo samengesteld dat elke gemeente goed vertegenwoordigd 
is.-472169, ,

Webmaster: Wilt u meer weten over Keerpunt 2010 neem dan contact op met de raadsleden Nel Schuts tel.nr: 0486, Hennie Bongers tel.nr.:
0651819110 en Ben Litjens: 0651544956 of de voorzitter: Jacques Leurs tel.nr: 0618360130. Keerpunt 2010 ondersteunt u dan bij deze boeiende cursus!

Geen opmerkingen: