15 mrt. 2017

Herinnering!

Nog enkele plekken voor Cursus Politiek Actief voor inwoners
van de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis

Op woensdag 5 april start de cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee hopen de gemeenten inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als raadslid. Aanmelden is gratis en kan via de griffier van uw gemeente.
Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt.
Programma
De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

De cursus start op woensdag 5 april. De zes bijeenkomsten hebben elk een ander thema en vinden plaats op wisselende locaties in de 4 gemeenten. Alle bijeenkomsten starten om 19.30 uur en duren tot 22.00 uur.
De deelnemers bezoeken ter afsluiting van de cursus een raadsvergadering.

De bijeenkomsten op een rij:
  • -  5 april 2017 - Introductie en algemene staatsinrichting (stadhuis Grave) Kennismaking, Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is de plaats van de gemeente?

  • -  12 april 2017 - De gemeente (gemeentehuis Cuijk)
    Hoe werkt de gemeente? De besluitvorming binnen de gemeente, Beïnvloeden van de besluitvorming


  • -  19 april 2017 De gemeenteraad (gemeentehuis Mill)
    Taken en rollen van de gemeenteraad, Instrumenten van een raadslid, Basiskennis over gemeentefinanciën

  • -  10 mei 2017 Lobbyen (stadhuis Grave)
  • -  17 mei 2017 Debatteren (gemeentehuis Sint Anthonis)
  • -  Bijwonen raadsvergadering, dit varieert per gemeente.
o 16 mei in Grave

o 18 mei in Sint Anthonis

o 22 mei in Cuijk
o 15 juni in Mill en Sint Hubert

page1image20848

Geen opmerkingen: