23 feb. 2017

De Gelderlander: Wachten op grote schoonmaak bij Palazzo.

Vochtige muren, een lekkend dak. Iedere dag hebben de buren van het Palazzo Theater in Grave last van de brand die het theater in de Koningsnacht van 2015 verwoestte. Tot hun grote ergernis.
,,De rotzooi ligt er nog, aan de vochtige muren en lekkages bij ons wordt niets gedaan. In het begin was er veel aandacht voor onze problemen, maar nu heeft iedereen het wel gezien."

Tilly Leurs van bakkerij Leurs naast het Palazzo Theater - of beter wat er van over is - zou er bijna cynisch van worden. Lang heeft ze meegeleefd met de familie Beukering, eigenaar van het theater en slachtoffer van brandstichting. ,,Vooral met de moeder die de zaak heeft opgebouwd." Maar wordt het niet ook eens tijd om naar de buren te kijken? De brand heeft een gat geslagen in de Maasstraat. Binnenmuren zijn buitenmuren geworden, met alle vochtproblemen van dien.

De aandacht voor de buren ebt weg. Ze hoort van niemand iets. Niet van de eigenaren van het Palazzo Theater, niet van de gemeente. Behalve als ze het vermoeden hebben dat er ratten rondlopen, dan komt iemand van gemeentewerken een kijkje nemen. Dat moet ook wel. ,,We hebben een bedrijf dat etenswaren verkoopt." Maar de vochtige muren van de bakkerij en het lekkend dak, directe gevolgen van de brand bij de buren, daar wordt niets aan gedaan. ,,We hebben op zolder vier, vijf emmers staan." Die houden de schimmel niet tegen. Het is om moedeloos van te worden.

,,Probleem is dat er door de puinhoop die er nog ligt, niets aan de muur en het dak gedaan kan worden. Een steiger neerzetten kan niet, er ligt simpelweg te veel rotzooi." En een steiger is toch echt nodig om de boel te kunnen repareren. Kortom: opruimen die troep. Mag het onderhand? Maar wie is verantwoordelijk? Wie moet dat doen? De familie Beukering? Dat zit er voorlopig niet in. De verzekering weigert geld uit te keren omdat die Jan Paul Beukering (de zoon) verdenkt van betrokkenheid bij de brandstichting in het theater. Ook al heeft het Openbaar Ministerie daar geen keiharde bewijzen voor gevonden.

Kan de gemeente Grave dan niet in actie komen? ,,De gemeente moet dit in ieder geval niet zo maar accepteren", vindt Leurs. ,,Over een paar maanden is het prachtig weer en komen de toeristen. Die zien dan deze puinhoop." Er is weliswaar een schutting gezet als afzetting, echt fraai is die niet. ,,En erachter blijft het een rotte boel. De gemeente moet zich daar voor schamen. Ik maak me er boos over."

Ook John Eggenhuizen, de andere buur van het Palazzo Theater en uitbater van café De Coehoorn, heeft last van de rotzooi en vochtige muren in zijn pand. Hij pleit ervoor dat de troep zo snel mogelijk wordt opgeruimd. ,,Wie dat doet, zal me worst wezen. Het ziet er nu niet uit. Je kijkt uit op brandresten."

Of er een rol is weggelegd voor de gemeente? ,,Het is een lastige kwestie. Maar als we op de verzekering moeten wachten, wordt het wel een langdurige kwestie."

Geen opmerkingen: