16 feb. 2017

De Gelderlander: Grave kan niet om nieuwe winkel heen

Recente eigen foto.
Donkere wolken pakten zich samen boven het centrum van Grave.

Een nieuwe winkel op het terrein van het voormalige Van der Venne-tuincentrum in Grave: er is voor de gemeente Grave geen ontkomen aan.

Dat blijkt uit uitspraken van wethouder Eric Daandels en projectontwikkelaar Jan Westerik van Reggestede Invest uit Lochem.


In december diende Westerik de aanvraag in om te mogen bouwen op het terrein aan de Mgr. Borretweg. Op het voormalige tuincentrum ligt de bestemming detailhandel. ,,We willen er een winkel bouwen. Dat past binnen het bestemmingsplan'', zegt Westerik.

Een winkel op die plek past alleen niet binnen de detailhandelsvisie van de gemeente Grave. Daarin wordt gesteld dat winkels buiten het centrum niet gewenst zijn. ,,Maar als de aanvraag binnen het bestemmingsplan valt, kunnen we als gemeente niet anders dan die toekennen. Dat zijn bestaande rechten en die moet je respecteren'', zegt Daandels.

De aanvraag voor een winkel kwam bij de gemeente als een donderslag bij heldere hemel. Al sinds april 2015 wordt er gesproken over woningbouw op het terrein van Ven der Venne. Voor een project voor vijftien woningen had de provincie Noord-Brabant zelfs een subsidie van 60.000 euro verstrekt. ,,We moesten in de krant lezen dat er een nieuw plan was'', reageert Frank Steenhuis van Saan Samen Bouwen uit Schaijk dat het project in Grave begeleidt. ,,We hadden de aanvraag voor de bestemmingsplanwijziging al de deur uit.''

Samen Bouwen is in overleg met de gemeente Grave over het verhalen van de kosten die al zijn gemaakt.

Westerik wil niet zeggen om wat voor winkel het gaat. In Grave wordt gefluisterd dat het om de verplaatsing van een supermarkt gaat (Lidl of Nettorama), terwijl Daandels het heeft over een meubelzaak.

Volgens Westerik moet de gemeente Grave uiterlijk 31 maart reageren op de aanvraag. Tegen de vergunning kunnen nog bezwaren worden ingediend.


Geen opmerkingen: