26 jan. 2017

Wim van der Donk beste bestuurder van Nederland.


Binnenlands Bestuur bericht:

Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

Wim van de Donk, die in eerdere edities van de door Binnenlands Bestuur georganiseerde verkiezing ook al in de top tien stond, eindigde in een nek-aan-nek race dit keer als eerste. Op drie eindigde de Roermondse wethouder Marianne Smitmans-Burhenne. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur in samenwerking met onderzoeksbureau Necker van Naem, waaraan bijna 9000 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur meededen.

Bestuurders die Van de Donk nomineerden, omschrijven hem als betrokken, vernieuwend en deskundig. Het feit dat hij moeilijke dossiers, zoals de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en de opvang van asielzoekers, niet schuwt en proactief oppakt, levert hem veel waardering op. Tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2017 kreeg Van de Donk de prijs uitgereikt door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Van de Donk (54) is sinds 2009 Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Daarvoor was hij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij is lid van het CDA.

Als winnaar in de categorie best bestuurde organisatie rolde de gemeente Breda uit de bus. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk mag komend jaar de titel beste jonge bestuurder voeren. Zij hield de wethouders Hein Kuiken (Harlingen) en Floris Schoonderwoerd (Kaag en Braassem) achter zich. Wethouder Ilse Saris van Winterswijk kreeg de meeste stemmen in de categorie beste bestuurder kleine gemeenten (minder dan 35.000 inwoners). Achter haar eindigden de wethouders Frits Alberts (Borger-Odoorn) en Jan Burger (Wijk bij Duurstede) op 2 en 3

Geen opmerkingen: