5 jan. 2017

"Gat van Grave" 23. NOS over STAVAZA.
Rijkswaterstaat blijft worstelen met oplossing voor stuw GraveANP
Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen wanneer er een tijdelijke oplossing komt voor de kapotte stuw bij Grave. Er zijn meerdere kansrijke opties voor een kortetermijnoplossing, maar die moeten eerst nog worden doorgerekend, zei Rijkswaterstaat op een persconferentie. 
Er zijn stalen jukken en andere materialen besteld om de stuw te repareren. De jukken kunnen samen met betonnen platen het water 
tegenhouden. Wanneer de definitieve oplossing er is, is volgens Rijkswaterstaat ook nog niet te zeggen. De stuw bij Grave stamt uit 1928, en dat maakt het nog moeilijker om jukken te laten maken. 
Door de kapotte stuw zijn grote problemen ontstaan. Zo zijn woonboten op het droge komen te liggen en moeten grote binnenvaartschepen omvaren. Ook voor de natuur is er schade; zo dreigen populieren (zogenoemde bakenbomen) langs de oever om te vallen. 
Volgens Rijkswaterstaat is het niet te zeggen wanneer de berekeningen voor een tijdelijke oplossing zijn afgerond. Daarna is het de vraag hoelang het duurt om alle materialen in Grave te krijgen en die te installeren. Op de persconferentie durfde Rijkswaterstaat zelfs niet te zeggen of het een kwestie wordt van dagen, weken of maanden. 
De dienst berekent onder meer een oplossing waarbij een volledige mobiele damwand voor de stuw wordt geïnstalleerd. Zo'n Volgens Rijkswaterstaat is het niet te zeggen wanneer de berekeningen voor een tijdelijke oplossing zijn afgerond. Daarna is het de vraag hoelang het duurt om alle materialen in Grave te krijgen en die te installeren. Op de persconferentie durfde Rijkswaterstaat zelfs niet te zeggen of het een kwestie wordt van dagen, weken of maanden. 
De dienst berekent onder meer een oplossing waarbij een volledige mobiele damwand voor de stuw wordt geïnstalleerd. Zo'n damwand moet bij hoogwater binnen 48 uur uit het water gehaald kunnen worden. Dat maakt het bedenken van een tijdelijke oplossing het moeilijkst, zegt Rijkswaterstaat. 
Vooral stroomopwaarts bij Sambeek zijn de problemen groot. Bekijk hieronder een uitleg waardoor juist daar het waterpeil nu zo laag is. damwand moet bij hoogwater binnen 48 uur uit het water gehaald kunnen worden. Dat maakt het bedenken van een tijdelijke oplossing het moeilijkst, zegt Rijkswaterstaat. 
Vooral stroomopwaarts bij Sambeek zijn de problemen groot. Bekijk hieronder een uitleg waardoor juist daar het waterpeil nu zo laag is. 

Geen opmerkingen: