14 dec. 2016

De Gelderlander: Dan maakt pastoor z'n kerstgroep wel zelf.

René Aarden werkt jaar aan nieuwe kerststal voor Elisabethkerk Grave

HAI VOETEN

Foto-onderschrift bij de foto zoals die in de krant te zien is.

PASTOOR RENÉ AARDEN BIJ DE KERSTGROEP DIE HIJ ZELF SAMEN MET 

HUISHOUDSTER MARIETJE MAAKTE. "IK WEET DAT ALS IK ER AAN BEGIN, IK HET WEL TOT EEN GOED EINDE KAN BRENGEN.

We hadden het er al vaker over gehad. De Heilige Elisabethkerk was hard toe aan een nieuwe kerststal en bijbehorende kerstgroep. Maar toen pastoor René Aarden zich ging oriënteren, vond hij eigenlijk niets van zijn gading.

"Wat je vindt, is vaak van dat harde plastic spul. Zo koud en onecht. Dat sprak ons echt niet aan. Zo kunstmatig. We wilden een kerstgroep die aansprekend zou zijn. Een beetje menselijk en waarheidsgetrouw. Zodat ook kinderen meteen zien wat bedoeld is." Zo ontstond het idee om zelf aan de slag te gaan. Met Driekoningen na de vorige kerst maakte hij een begin.

"Ik ben met de ezelfiguur begonnen. Een ezel van papier maché. Dat was een hele klus. Je wilt niet weten hoe de keuken er hier uitzag. Alles zat onder. Hond Tippie kreeg nog een hele klodder purschuim op zijn lijf. We hebben heel lang moeten plukken om dat eraf te krijgen."

Na de ezel ging de pastoor met de koning aan de slag.
"Op basis van een etalagepop en purschuim heb ik de kop van een koning gemaakt. Een emmer diende als basis voor de kroon. Daarna kwam het schilderwerk."

Pastoor Aarden is bekend om zijn artistieke kwaliteiten als beeldend kunstenaar en als musicus. Dus helemaal vreemd was het niet. Hij maakte een os en gaf met een etalagepop als basis ook Maria, Jozef, de ander koningen en herders vorm.

Mogelijk herkent een enkele parochiaan zichzelf in een van de beelden, suggereert Aarden.

"Ik weet dat als ik eraan begin, dat ik het wel tot een goed einde kan brengen. Kosteres Margrietje heeft geholpen bij het maken van de kleding. Dat is een kwestie van grote lappen stof al speldende om de poppen
heen hangen. Je bent toch een hele tijd bezig met zo'n pop. Ja, het is een pokkewerk. Maar het is gelukt. We hebben de boel al in de kerk opgebouwd. Alleen nog een stukje van de vloer en dan is het klaar." Nee, een tweede keer zou hij het niet doen, zo'n beeldengroep maken. "Sommige dingen waren makkelijk. Je zaagt wat stukken hout, bekleed ze met bladgoud en je hebt goudklompen." UVoor het kindje Jezus hoefde Aarden niet extra veel moeite te doen. "Ik vond een oude pop op zolder. Die geef je een nieuw kleurtje en je bent al bijna klaar."

Aansluitend aan de zondagse hoogmis van 11.00 uur (18 december) in de Heilige Elisabethkerk in Grave zegent Aarden de nieuwe zelf ontworpen en vormgegeven kerstgroep in.

Die zondag, met kerst, tussen kerst en nieuwjaar van 14.00 tot 16.00 uur en de op zondag na Driekoningen, is de groep te bewonderen.

“Alles zat onder. Hond Tippie kreeg nog een hele klodder pur-schuim op zijn lijf.”: René Aarden, pastoor

Geen opmerkingen: