2 okt. 2016

De Gelderlander schrijft:

'Irak klaar voor het ABC'
Het ABC-restaurant in Velp gaat de grens over. In het Iraakse Erbil opent half november een restaurant volgens de all you can eat-formule. Het gaat er precies hetzelfde uitzien als het restaurant in Velp maar dan veel groter. Ook zijn er plannen voor een restaurant in Orlando, Amerika en uitbreiding in Nederland, onder meer in Amsterdam.
De restaurants buiten Velp gaan werken op franchise-basis. Dat wil zeggen dat een zelfstandig ondernemer aan de slag gaat onder de vlag van het bedrijf van de familie Meurs, die het ABC-restaurant in Velp runt. Maarten Meurs spreekt in Irak over een 'franchise XL'. "We zijn hier een managementteam aan het opleiden dat naar Irak gaat om mensen op te leiden. We willen het ABC-gevoel van hier naar Irak brengen."

Als het aan Meurs ligt, blijft het niet bij het restaurant in Erbil. "We willen ook naar andere steden in Irak en naar andere landen in het Midden-Oosten."
Er zijn volgens hem al contacten gelegd met ondernemers in Dubai, Jordanië en Abu Dhabi. "We hebben zelfs een man gesproken die meteen in Bagdad wilde starten. Dat heeft wat veiligheid betreft niet direct onze voorkeur."
Het eten dat in Irak wordt geserveerd komt uit Nederland. "Er is altijd dezelfde soep en dezelfde saté. Alleen is het varkensvlees vervangen door lamsvlees en is alles halal." De gebruikte softwaresystemen draaien op servers in Nederland. "Conceptbewaking is het sleutelwoord", zegt Meurs. "Het restaurant komt er echt precies zo uit te zien als dat in Nederland."

Maar waar ABC Velp 700 (en na een verbouwing binnenkort 800) zitplaatsen telt, daar komen er in Erbil 1.800.
En waar ABC Velp negen restaurants onder één dak heeft (onder andere Chinees, Italiaans, een steakhouse), daar krijgt Erbil er elf. "We worden het grootste restaurant van het Midden-Oosten."
Ondertussen gaan in Nederland de voorbereidingen voor nieuwe restaurants door. "Halverwege 2017 openen we volgens de ABC-formule in Sevenum een restaurant (eigenlijk 11 restaurants) met 1.000 zitplaatsen. In Amsterdam gaan we met 1.250 zitplaatsen in elf restaurants eind 2017 open." De jaren erna volgen restaurants in Breda, Enschede en Rotterdam. Ook Duitsland staat gepland. En dan is er nog Amerika. "In november hebben we een tweede gesprek in Orlando om ook daar op korte termijn een exploitatie te starten."

Onbeperkt Eten

Geen opmerkingen: