9 feb. 2015

Wisseveld 2.0: Vertrouwelijke informatie gemeenten: geheimhouden of informeren?

Politieke onrust in Grave. Een raadslid klapte in januari uit de school: hij lekte vertrouwelijke informatie en dat mogen raadsleden niet. Het was voor Gravenaar en oud-wethouder Leo de Vreede reden om de geheimhouding dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering ter discussie te stellen.

In Grave zitten ze met een stuk bouwgrond in hun maag. Het dossier Wisseveld. De gemeente wil ervan af en informeerde daar in oktober vorig jaar de raad over. Uit die vertrouwelijke informatie lekte raadslid Jacques Leurs één detail: de datum waarop de beslissing over een contract zou worden genomen. Van die geheimhouding wil De Vreede af: "We zeggen hier in een democratie te leven. Dan moet je de burgers informeren en betrekken bij politiek."Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen volgens De Vreede: "Zaken die over personen gaan of wanneer besluiten nog niet ver genoeg zijn om aan de raad te vertellen." Raadslid Jacques Leurs is het met De Vreede eens. Zijn collega-raadslid in Grave VVD-er Harry de Greeff ziet de geheimhouding wel zitten. "Als je als raadslid alle dingen die we mee maken de bevolking moeten raadplegen, dan zijn we verkeerd bezig", zegt hij.

Stemming
Dinsdagavond stemde de raad in Grave over het opheffen van geheimhouding in het dossier Wisseveld. Een meerderheid was tegen opheffing. Leo de Vreede was teleurgesteld in zijn voormalige collega politici. 

Aangifte
Burgemeester Sjoukje Haasjes van Grave wilde Leurs twee weken geleden aanklagen omdat hij de informatie had gelekt, maar zag daar later van af. Bij nader inzien bleek dat geheimhouding 'juridisch niet houdbaar is'.

GHEIMHOUDING JA OF NEE?


Bron: Omroep Brabant

Geen opmerkingen: