31 jan. 2015

Keerpunt 2010 blikt terug op de te(Leurs)tellende afloop van het uitvoerige Breedbanddebat.

Omdat onze en oppositie handreikingen om tot een unaniem positief standpunt te komen niet werden opgepakt zijn we te(Leurs) gesteld in de coalitiepartijen. Ik ga de band terugluisteren om man en paard te kunnen noemen. Later meer.

Dankzij de digitale ARENA, het glasvezel van Bussum en de provider KPN kan ik snel o.a. de foto van de inspreekster en haar inspirerende tekst plaatsen.
Nel Schuts luistert aandachtig naar de inspreekster uit het buitengebied van Escharen  Reggy van den Bosch
Inspraakreactie van een inwoonster uit het buitengebied. Reggy van den Bosch. Zij had ook tijdens ons fractieoverleg een vurig pleidooi gehouden om glasvezel aan te gaan leggen in het buitengebied. We hadden haar toen geadviseerd om van het spreekrecht gebruik te maken. Ze deed dat,zoals het een goed communicatiemedewerkster betaamd, voortreffelijk.

Geachte voorzitter, gemeenteraad, college, geachte aanwezigen, mijn verhaal gaat over internet en glasvezel. 

Ik zit hier voor u als inwoner van het buitengebied van Escharen, als werkende moeder, als vrouw van een ondernemer, als dochter van ouders van eind zestig, die in een mantelzorgwoning naast ons wonen. 

Het trage internet waar wij het mee moeten doen, via de telefoonlijn van KPN - waar we geen keuze in hebben - voldoet al lang niet meer. 

Daarom roep ik u op: zorg dat er glasvezel komt, zo snel mogelijk. In de hele gemeente Grave- maar zeker in het buitengebied

Dagelijks voelen wij de noodzaak van breedband internet. Het is een basisvoorziening, voor ons even wezenlijk als gas, water, licht en riool. Ik leg u uit waarom. 

Als ik aan het bellen ben - wij bellen via internet - en mijn man verstuurt een foto via zijn smartphone - hoor ik alleen nog “euh”, “oeh”, “ah”. Weg verbinding, weg gesprek. Om maar niet te spreken van televisie of films kijken via internet.

Mijn man is een half jaar geleden begonnen als ondernemer. Hij doet alles in the cloud. Boekhouding, bankzaken, netwerken, etc. Als hij vanuit huis wil werken, moet hij bijvoorbeeld kunnen videovergaderen. Met Lync, een soort Skype, via camera inbellen dus. Onmogelijk. Onze verbinding is hiervoor te traag.

Onze zoon, nu anderhalf, gaat over een paar jaar naar school. Vanaf dan heeft hij internet nodig. Al op de basisschool moeten kinderen werkstukken uploaden, online dingen uitzoeken, digitaal lesmateriaal volgen. Dat is nu niet mogelijk. Kinderen uit onze buurt moeten nu naar vriendjes in het dorp om een werkstuk te uploaden. 

Een buurtgenote van 16 moest onlangs een grote opdracht uploaden voor school. Haar computer stond zes uur, ja u hoort het goed, zes uur lang, te ratelen! Onderwijs kan niet zonder snel internet.

En wat denkt u van zorg? Mijn ouders hebben - gelukkig - nog geen zorg nodig, en dat blijft hopelijk nog heel lang zo. Maar als dat wel zo is, wil ik mantelzorg kunnen bieden. En dat kan alleen als ik mijn werk als communicatieadviseur ook vanuit huis kan doen.

Gaat nu niet

Onze buurt is aan het vergrijzen. Het is van belang dat ook de ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor is zorg op afstand nodig, waarbij een zorgverlener via de webcam contact kan maken. Glasvezel dus.

Bovendien is het cruciaal dat ook jongeren willen blijven, of weer komen, wonen op het platteland. Dat gebeurt alleen met snel internet. Zonder glasvezel loopt het platteland leeg

Ook voor bedrijven is snel internet cruciaal. Een kleine vijftig procent van de huishoudens in onze buurt heeft een bedrijf. ZZP’ers, maar ook bijvoorbeeld agrariërs en recreatiebedrijven. Zij lijden dagelijks schade door het trage internet. Want welke toerist wil tijdens zijn vakantie geen gebruik maken van wifi? Welke klant wil nog uren wachten op die belangrijke email met een groot bestand erbij? Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar volgens mij is mijn punt duidelijk. Er is glasvezel nodig, zeker in het buitengebied.

Toch roep ik u op om te gaan voor glasvezel in de hele gemeente. Want ja, de kernen hebben nu aardig internet, via Ziggo of KPN. De noodzaak is hier minder hoog. Maar zij hebben geen glasvezel, en daardoor tijdens piektijden toch een traag internet. De huidige verbinding voldoet nu misschien nog, maar over een paar jaar zeker niet meer. 

In 2020 verbruiken we 50x zoveel data als nu. Glasvezel is de enige toekomstbestendige optie. Want wat is er sneller dan het licht? En wat te denken van de afhankelijkheid van de aanbieders

Nu is men overgeleverd aan de willekeur van de huidige providers. Die kunnen met de prijzen doen wat ze willen, en stoppen de winsten in eigen zak. 

Met een glasvezelnetwerk in handen van een coöperatie, blijft de winst bij de coöperatie. Die daarmee prijzen kan verlagen, of dit geld kan investeren in het netwerk. In ons allemaal. En we hebben keuze uit diverse providers, en kunnen die provider kiezen die het best passende aanbod heeft. En daarom, beste raad, roep ik u op: stem vóór glasvezel, in de hele gemeente. Want als we het nu niet doen, missen we de boot. Dank voor uw aandacht.

reggy@vandenbosch.org

Geen opmerkingen: