5 jan. 2015

Column Freddy Klooté op Www.mooilanvancuijk.nl


                                                         Pech 

Grave: Allereerst natuurlijk een goed nieuw jaar toegewenst. Met veel geluk. 

Wie vorige week de kranten goed heeft gelezen weet wat het verschil tussen geluk en pech kan betekenen. “Wie kanker krijgt, heeft botte pech”, schreef dagblad Trouw. 

Uit een onderzoek van de John Hopkins University bleek dat twee derde van alle kankers wordt veroorzaakt door pech. “Toevallige foutjes in gezonde delende stamcellen” blijken voor maar liefst 65 procent van alle kankergevallen de oorzaak te zijn. Andere oorzaken zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren. 

Nu vind ik persoonlijk dat die erfelijke factoren ook bij die pech mogen worden gezet. Het onderzoek was niet compleet omdat borst- en prostaatkanker, zeker niet de minst voorkomende, niet onderzocht waren. Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht, die niet bij het onderzoek betrokken was, voegt daar in Science aan toe dat het kankerpatiënten helpt, te weten dat de ziekte niet hun fout was. “Dat ze gewoon veel pech hadden”. 
Ik zat in de vijfde klas van de lagere school, toen de meester verhalen vertelde over de kindertjes in Afrika. De beschrijving van hun leven, honger en dood, bracht grote verwarring teweeg in mijn nog tere kinderhart. Hoewel vragen stellen in die tijd niet erg gebruikelijk was, stak ik mijn vinger op en vroeg waarom juist die kinderen zo getroffen werden. “Pech gehad met de plaats waar ze geboren zijn”, hoor ik de meester nog antwoorden. De pastoor vertelde over de martelaren van Gorcum, die in 1572 in Den Briel op een woeste manier werden vermoord en verminkt. “Ze hadden pech dat ze de verkeerde mensen tegenkwamen”. We zaten er trouwens maar bleekjes bij toen de pastoor op beeldende wijze over die slachtpartij op 17 katholieke priesters en 2 leken vertelde. Die geuzen waren protestante woestelingen, voor wie de hel leek te zijn uitgevonden. De 16-jarige vriendin van mijn zus, en ook een beetje van mij, reed, na een verblijf bij ons thuis, weer terug naar huis. Twaalf kilometer verder. Op 500 meter van haar huis moest ze de rijksweg over fietsen. Ze werd geschept door een veel te hard rijdende automobilist en was op slag dood. “Op het verkeerde moment op de verkeerde plek”, was het volksoordeel. Pech. Botte pech. 
Het is geen vrolijke column geworden. Door het lezen van het krantenartikel kwamen veel herinneringen weer boven. Ik zal jullie de andere besparen. 
De begrippen pech en geluk hebben een andere dimensie gekregen. Pech is dus niet je eigen schuld. Geluk trouwens ook niet. 
CategorieHuman interest
AuteurFreddy Klooté

Social media
  

Geen opmerkingen: