25 apr. 2014

DGWDD 29: Koningsdag in Grave

Eerste Koningsdag Grave, volop gezelligheid en kinderfolklore in de binnenstad.

Het centrum van Grave zal zaterdag 26 april weer volop bruisen en in het teken staan van het Oranje Koningsfeest. De winkeliers openen deze dag hun deuren tot 17.00 uur en dankzij de inspanningen van de Stichting Kinderfolklore, Gemeente Grave, Centrummanagement, Graveon, Horeca-ondernemers en diverse Graafse verenigingen is het ieder jaar weer goed toeven voor groot en klein in hartje Grave.

Oranje Koningstocht
Het startschot voor deze feestelijke dag wordt gegeven door Burgemeester Roolvink nabij de ingang van het nieuwe Stadhuis aan de zijde van de St. Henricusweg. 

Vanaf 10.45 uur verzamelen alle kinderen en hun ouders daar op de St. Henricusweg met hun versierde fietsen, steppen of karren. Nadat we om 11.00 uur zullen worden toegesproken door de burgemeester en we samen met de Harmonie en het Cloveniersgilde zullen zingen voor onze Koning en de gedecoreerden van de gemeente Grave, zal de burgemeester dmv. het mobiele kanon van de Cloveniers het officiële startschot geven. 

We vertrekken richting de binnenstad - dit jaar trekken we met de hele stoet midden door Catharinahof heen - dus via de Baronessestraat zullen we dit prachtige gebouw doorkruisen om vervolgens via de Koninginnedijk, Ravelijn, Trompetterstraat, Klinkerstraat, Rogstraat in de Maasstraat (voorzijde Palazzo) te eindigen. Hier zullen we buiten alle kinderen trakteren op iets lekkers en eveneens een 35-tal prijsjes verloten onder de deelnemertjes.

Kinder Hobby- en Rommelmarkt

De succesvolle Oranje Kindermarkt wordt dit jaar weer gehouden in de Hoofschestraat, Klinkerstraat, Hoofdwagt en Markt. Vanaf 12.00 uur mogen de kinderen die zich hebben opgegeven hun verkoopwaar uitstallen of hun hobby tentoonstellen. Waar je mag gaan staan kun je lezen op de lijsten die vanaf 11.45 uur aangeplakt worden bij Albert Heijn in de Hoofschestraat, De Lekkernij in de Klinkerstraat, Toon Ekstijn in de Brugstraat en Pet’s Place in de Rogstraat. Let op: Je kunt dus niet zomaar ergens gaan staan, uitsluitend na opgave of in overleg met de organisatie. Tot 24 april as. kun je jezelf nog opgeven bij Pet’s Place, waar inschrijfformuliertjes met verdere info verkrijgbaar zijn.

Vrije Markt binnenstadbewoners en –ondernemers

Alle bewoners en ondernemers die zich binnen het parcours van het Oranjefeest bevinden, zijn ook dit jaar weer verzocht om naar buiten te komen met hun eigen koopwaar of rommelmarktstand of hebben hun stoep ter beschikking gesteld aan de organisatie, die op hun beurt andere belangstellenden een plekje kunnen toewijzen. Wilt u als inwoner van Grave ook deelnemen maar woont u niet binnen het parcours, dan kunt u ook de beschikking krijgen over een plaatsje ergens in de binnenstad, echter alleen in overleg met de organisatie en na inschrijving vóór 24 april as. bij Pets Place in de Rogstraat, waar inschrijf- en informatieformulieren te verkrijgen zijn. Dat het ieder jaar gezelliger wordt blijkt wel uit de toezegging van vele aanwonenden die al deel zullen gaan nemen. De aanwezige horeca zal zeker niet ontbreken met hun gezellige graafse terrassen vergezeld van volop muziek.

Scouting

Op de hoek Hoofschestraat/Klinkerstraat zal Scouting Grave weer aanwezig zijn met hun spectaculaire bouwwerken en presentatie van hun activiteiten. Klimmen, klauteren, kom het hier allemaal beleven! Dankzij Scouting en aanwonenden zal de binnenstad weer feestelijk versierd worden.
Speurtocht

Voor de echte speurneuzen hebben we ook dit jaar weer een leuke speurtocht uitgezet in de feestelijke straten. Vanaf 12.30 uur kun je een deelnameformulier voor de speurtocht afhalen (50 eurocent) in de Rogstraat. Nadat je de speurtocht hebt gedaan en het formulier weer hebt ingeleverd bij het beginpunt, heb je een heerlijke snoepzak verdiend.

Graveon en Centrummanagement trakteren

Namens de Graafse ondernemers mogen wij de deelnemende kinderen deze feestelijke dag trakteren op gratis popcorn, wat te drinken en een smakelijk Koningsgebakje, dat je zelf mag versieren.

Liederentafel “Ons Plezier”

De liederentafel van de KBO zal tijdens deze Koningsdag gaan zorgen voor gezellige klanken in de Maasstraat ter hoogte van de ingang van het Palazzo theater vanaf 14.30 uur. Zij brengen hun liederen ten gehore onder begeleiding van hun eigen orkest. Dat wordt dus gezellig meezingen.Bij slecht weer bent u vanaf 14.30 uur welkom binnen in de zaal van het Palazzo theater om te genieten van deze vrolijke muziek, alwaar zij ook elke eerste dinsdag van de maand repeteren. Kom dus gerust meezingen en kennismaken met deze gezellige club tijdens Koningsdag!

Kortom alle ingrediënten voor een feestelijke Koningsdag in Grave zijn weer aanwezig.Kom naar de binnenstad en beleef het mee tijdens Grave Oranjestad!

Meer foto's in het rechterfotoblok.

Geen opmerkingen: